Икономика

Най-големият ядрен реактор в Европа е изключен заради повреда

  20.11.2023 15:17  
Най-големият ядрен реактор в Европа е изключен заради повреда

Най-големият ядрен реактор в Европа, финландският „Олкилуото 3“, беше спрян автоматично поради технически проблем, но се очаква да се върне към производство на 21 ноември след ремонт, предаде АФП.

„Блокът „Олкилуото 3“ беше в нормален производствен режим, когато повреда в турбинната инсталация автоматично спря производството на електроенергия в съоръжението. По време на повредата съоръжението е работило по предназначение", се казва в изявление на TVO.

„Установено е, че причината за повредата е неправилно функциониращо измерване на температурата в охладителната система на генератора", се казва в съобщението, като се добавя, че „инцидентът не е оказал влияние върху ядрената безопасност“.
Европейският реактор с вода под налягане (EPR) от следващо поколение, построен от ръководения от французите консорциум Areva-Siemens, произвежда около 14 % от електроенергията във Финландия. Той беше пуснат в редовна експлоатация през април 2023 г., около 18 години след началото на строителството и 14 години след първоначално планираното му пускане в търговско производство.

С капацитет за производство на 1600 мегавата „Олкилуото 3“ е най-големият ядрен реактор в Европа, а украинската електроцентрала „Запорожие“ със своите шест реактора е най-голямата ядрена електроцентрала.

През последните години ядрената технология се радва на нова популярност като начин за намаляване на въглеродните емисии, предава бТВ.


Анкета

Какво търсите най-често в интернет?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14