Свят

Джо Байдън навърши 81 години

  20.11.2023 15:18  
Джо Байдън навърши 81 години

Президентът на САЩ Джо Байдън навършва 81 години – събитие, което вероятно ще привлече вниманието към статута му на най-възрастния човек, заемал някога Овалния кабинет, докато проучвания на общественото мнение показват, че американците се притесняват от възрастта му, предвид изискванията на поста, за който се кандидатира, предаде Ройтерс.

Байдън се обърна с хумор към тези, които се притесняват, че може да е прекалено стар за тежките условия на Белия дом, опитвайки се да убеди избирателите, че възрастта и опитът му от половин век в обществения живот са предимство, а не недостатък при решаването на проблемите на страната.

"Знам, че съм на 198 години", пошегува се Байдън през юни.

Ако бъде преизбран, Байдън би бил на 86 години в края на втория си мандат. Досега рекордът за най-възрастен президент на САЩ държеше покойният републиканец Роналд Рейгън, завършил втория си четиригодишен мандат на 77-годишна възраст през 1989 г.
Тръмп, фаворитът за номинацията на републиканците, който почти сигурно ще се изправи срещу Байдън на изборите през 2024 г., е на 77 години.

В анкета на Ройтерс/Ипсос от средата на септември гласоподавателите изразиха притеснения във връзка с възрастта на Байдън и способността му да заема поста – 77% процента от анкетираните, включително 65% от демократите, заявиха, че Байдън е твърде стар, за да бъде президент, а само 39% смятат, че е годен да заема поста, пише БТА.

56% от анкетираните смятат, че Тръмп е твърде стар за поста, а 54% - че е годен да се справи с предизвикателствата на президентския пост.


Анкета

Какво търсите най-често в интернет?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14