Новини

Славов: Форматът на кабинет в момента изглежда безалтернативен

  20.11.2023 18:23  
Славов: Форматът на кабинет в момента изглежда безалтернативен

Този формат на кабинет в момента изглежда безалтернативен, ако искаме България да постига своите европейски цели, ако искаме да се извършват реформи в страната и ако не искаме властта да се върне обратно в пропутинска формация. Това посочи министърът на правосъдието Атанас Славов пред медиите преди да вземе участие в конференция за конституционната реформа.

Във връзка с процедурата за промени в Конституцията министър Славов посочи, че основополагащо за целия пакет за реформи е гарантирането на независимостта на съда с правилните съотношения между професионална съдийска квота и парламентарна квота. „За мен това е червената линия“, каза той, цитиран от БТА.

Славов отбеляза още, че след приемането на конституционните промени се предвижда да бъде приет изцяло нов Закон за съдебната власт и вече се работи паралелно по изготвянето му.

Никола Минчев от "Продължаваме промяната - Демократична България", който също участва в конференцията, заяви, че на този етап остава мнозинството, което в началото се обяви за промени в Конституцията. Според него другите спорове не би трябвало да окажат някакво влияние за мнозинството.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС коментира, че се надява Конституционният съд да се произнесе бързо относно въпроса задължително ли е наличие на мнозинство от три четвърти от всички народни представители за всяко от трите гласувания за приемане на закон за изменение или допълнение на Конституцията. Той допълни, че в петък в комисията по конституционни въпроси се предвижда обсъждане на въпросите относно структурата и функциите на Висшия съдебен съвет по предложенията за промени в Конституцията.

 


Анкета

Какво търсите най-често в интернет?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14