Анализи

Марияна Кордова е сивият кардинал в Министерството на туризма

  21.11.2023 17:11  
Марияна Кордова е сивият кардинал в Министерството на туризма
Министър Зарица Динкова (в средата), зам.-министър Ирена Георгиева (вляво) и Марияна Кордова (първата вдясно)
  МТ

Началникът на кабинета на министъра на туризма Марияна Кордова е сивият кардинал в министерството и реално го управлява. Това обявиха пред TravelNews служители на ведомството. „Тя е министър в сянка, защото контролира всички процеси и не допуска администрацията да има достъп до истинския министър на туризма Зарица Динкова“, каза експерт от МТ. Според него Динкова не си познава администрацията. Тя често отсъства и пътува командировки в чужбина. В повечето случаи е придружавана и от Кордова.

Директорите на дирекции и служители са привиквани от Кордова, която им дава разпореждания и задачи. Дори си позволявала да обижда и навиква хората. Освен това се вживявала и като зам.-министър и изземва функциите на единствения назначен такъв – Ирена Георгиева, която от целия ръководен екип на министерството разбира от туризъм и заема поста при всички правителства от осем години насам, включително и при Николина Ангелкова (ГЕРБ).

От TravelNews запитахме министерството за коментар от Марияна Кордова във връзка с изказаните мнения от служители. Тя има богат опит в държавната администрация. Нейната кариера стартира като експерт в дирекция "Външни финанси" на Министерството на финансите. Заемала е различни длъжности в администрацията на Министерския съвет, които са свързани с процеса по координация на присъединяването на България към ЕС и управление на европейските фондове. Оглавявала е дирекцията за мониторинг на програмите, финансирани със средства от ЕС. В периода 2010-2012 г. е одитор в Генерална дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия в Брюксел. През 2014 г. беше началник на кабинета на вицепремиера по управление на евросредствата Илияна Цанова.

Съветникът на министъра на туризма - проф. Мариела Модева, също се вживява в ролята на зам.-министър, какъвто беше по време на предишното редовно правителство с министър Христо Проданов и при двата служебни кабинета с министър Илин Димитров. Модева продължава да заема отредената стая за зам.-министър със секретарка, а не на съветниците, които ползват общи помещения. Тя не може реално да е зам.-министър, защото ще бъде в конфликт на интереси заради брат си Иван Модев, който е началник на кабинета на премиера акад. Николай Денков.

Същевременно министър Зарица Динкова все по-често говори пред представители на туристическия бизнес, че не е ясно до кога ще бъде на поста. От една страна изразява съмнения, че правителството може да падне по всяко време. От друга, в коалицията ПП-ДБ се говори, че Динкова ще бъде кандидат за евродепутат през следващата година. Постът й трябвал за имидж, популярност и трамплин към кариера в Брюксел, каквато искала да развива.

 


Анкета

Какво търсите най-често в интернет?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14