Икономика Новини

Фермери търсят помощ от ГЕРБ и ДПС за отстраняването на агроминистъра

  21.11.2023 17:15  
Фермери търсят помощ от ГЕРБ и ДПС за отстраняването на агроминистъра

Нова демонстрация на политически шантаж във властта, този път насочена към земеделския министър Кирил Вътев, на фона на драмите с шефа на МВР.  Във вторник сутринта подготвящи протест животновъди съобщиха, че ще търсят съдействие от ГЕРБ и ДПС за оставката на Вътев. Формалният повод са думи на министъра по повод хроничното недоволство в бранша. "Време да слязат на земята, да спрат да ламтят, а да си вдигнат производителността", е заявил Кирил Вътев след като уверил, че плащанията към бранша се извършват ритмично и няма причина за безпокойство.

"Министърът на земеделието ни нарече алчни. Ние не сме алчни, а работещи хора и затова се обръщаме към ГЕРБ и ДПС да подкрепят нашето искане за оставка на министъра", каза във вторник фермерът Бойко Синапов, който е спряган за близък до ГЕРБ.

Предстоящият протест срещу Кирил Вътев се оглавява от едрия производител на млечни продукти Димитър Зоров, заедно със споменатия Бойко Синапов, Пенка Христова от Институт на жените фермери и др.

Самият Зоров определи като основен проблем осигуряването на по-голяма субсидия заради войната в Украйна. В момента "таванът" на тази помощ е 250 000 евро и големите фермери вече са ги усвоили.

Междувременно, докато фермери нечело със Зоров готовят протест, от Брюксел дойде новината, че таванът на въпросната помощ се вдига до 280 000 евро на стопанство.

Фермери, близки до ГЕРБ, стягат протеста 

През 2009 г. при първия мандат на Бойко Борисов се оказа, че Синапов е назначен "по грешка" за ръководител на Областната дирекция по земеделие и гори в Кърджали, без да има необходимото образование за позицията.

"Бойко Синапов не е кандидатура на ГЕРБ, не е и моя кандидатура. Може би се е получило някакво объркване. Предполагам, че е станала някаква грешка, защото при подписването на документите министърът не беше в страната", коментира тогава Цвета Караянчева.

Бойко Синапов бе и съветник на министъра на земеделието Румен Порожанов в третия кабинет на Бойко Борисов.

Заедно със Синапов, сред организаторите на сегашния протест е и Пенка Христова. Тя бе съветник по животновъдството на Мирослав Найденов в първия кабинет на ГЕРБ.

Във вторник самата Христова призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и председателя на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева (ГЕРБ) да направят кризисен щаб, за да се излезе от тази ситуация.

Самият Бойко Борисов също вече определи Кирил Вътев като "слаб министър". Това се случи в навечерието на протестите на зърнопроизводителите през септември.

Недоволстващите искат още пари

"В четвъртък от 11 часа организираме шествие, което ще започне от министерство на земеделието и ще завърши пред Министерски съвет. Положението е катастрофално. В четвъртък ще видите, може би толкова хора от два сектора никога не е имало дотук", заяви председателят на Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ) Димитър Зоров

Протестиращите твърдят, че приходите от крава годишно са в размер 5000 лв., а разходите са двойно по-високи - 10 000 лв. Само за 10 месеца са фалирали 48 кравеферми и съответно преработката на мляко за последните четири месеца е спаднала с 13 000 тона.

Основният проблем за големите ферми е да се изплати неполучената помощ за Украйна, каза още Зоров. Искаме в бюджета за 2024 г. да бъдат осигурени 462 млн. лева, с които да бъдат компенсирани загубите за животновъдите и зеленчукопроизводителите, понасящи последствията от войната в Украйна, настояха участниците в пресконференцията.

"Искаме хората да могат да ядат български плодове и зеленчуци и месо, и да пият българско мляко", каза Димитър Зоров.

Зоров обаче пропусна да спомене, че от месеци българското правителство преговаря с Брюксел за по-голяма помощ за българските фермери заради войната в Украйна.

На 18 октомври българското правителство поиска от ЕК да отпадне тавана от 250 000 евро, до който максимално можеше да се подпомага всяко земеделско стопанство заради затрудненията, които търпи от войната на Русия в Украйна. На такова подпомагане подлежаха всички сектори без зърнопроизводството. Наред с това още преди месец кабинетът "Денков" осигури обещаните по време на протестите на зърнопроизводителите помощи общо 47.5 млн. лв. 

Тогава от настоящото правителство бяха осигурени и други 16 млн. лв. компенсации за напояване, след като служебната власт на Румен Радев увеличи цената на водата с 300%.

Агроминистърът: Всички разплащания са направени

Земеделският министър Кирил Вътевзаяви във вторник, че е наследил големи забавяния на изплащане на субсидии от служебната власт на президента Румен Радев.

"Всички разплащания, които са поети като ангажимент по Меморандума, подписан на 20 септември т.г.,(след края на протестите на зърнопроизводителите -б.а.), са направени", каза Вътев.

Той допълни, че много иска да види пазарните дялове на производителите, които се борят още субсидии. Най-вероятно Вътев визира Димитър Зоров, който е едър земеделец и голям производител на млечни продукти.

"Наложи се да правим много сложни анализи, да разгледаме изключително внимателно структурата на стопанствата и на тази база направихме модулация, така че най-малките да получат най-високи ставки, средните - по-малки, а най-големите - най-малки", посочи Вътев.

Той заяви, че желанието на животновъдите помощите да са по-високи и да са нивата от миналата година, не е възможно заради регламентите на ЕК.

"Това (подпомагане за произведена и продадена продукция - б.а.) важи за всички страни от ЕС, България не е изключение. Хубаво е, когато искаме нещо, да знаем, че има правила, закони, регламенти", коментира аграрният министър. 

Брюксел вдигна "тавана" на помощта заради войната в Украйна на 280 000 евро

Европейската комисия удължи срока за прилагане на Временна рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна до 30 юни 2024 г. и увеличи тавана на помощта до 280 000 евро. Съобщението е публикувано днес в Официалния вестник на Европейския съюз, съобщи по-късно Министерство на земеделието и храните.

Решението идва след редица срещи на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев с еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски, последната от която бе вчера в Брюксел. Министър Вътев представи позицията, че България продължава да настоява индивидуалният лимит на едно предприятие в първичното селскостопанско производство да бъде премахнат.

В рамките на Съвета по земеделие и рибарство министър Вътев проведе среща и със земеделските министри на Полша, Словакия, Унгария, Румъния, на която те потвърдиха, че заедно ще настояват за продължаване на украинската помощ за цялата 2024 година.