Икономика

Парламентарните комисии започват да разглеждат Бюджет 2024

  28.11.2023 09:21  
Парламентарните комисии започват да разглеждат Бюджет 2024
  google

Бюджетите на Здравната каза, на Държавното обществено осигуряване и Държавния бюджет за 2024 година ще бъдат разгледани от парламентарните комисии днес.

Бюджетът на НЗОК се очаква да бъде с над 1,1 милиарда лева по-голям, спрямо тазгодишния. Така ще стане над 8 милиарда лева.

От тях е предвидено болниците да разчитат на близо 3 милиарда и 600 милиона лева. В тях са включени и средствата, които се очаква здравната каса да плаща на болници в труднодостъпни места.

Чрез Държавния бюджет се разпределят около 40% от брутния вътрешен продукт на страната. След като бъдат гласувани в комисиите, бюджетите ще влязат за гласуване от депутатите в пленарната зала.

А на този фон президентът Румен Радев отправи критики към ресорния министър Асен Василев за „серия авантюри“ в областта на финансите.

„Досега президент не е налагал вето върху Закона за държавния бюджет, но ако парламентът не озапти министъра на финансите, аз не изключвам и такъв вариант“, каза държавният глава.

„Недопустимо е и намерението на министъра на финансите за разпродаване на Държавния поземлен фонд. Тази земя е стратегически ресурс. Тя касае нашата национална производственост и не може да бъде пиляна заради текущи бюджетни нужди, нито да служи като компенсация за невъзможността да се управляват държавните финанси“, добави Радев.

По-късно дойде и отговорът на Асен Василев, който определи твърденията на президента като „фалшива новина“.

„Законът съдържа 109 члена и 16 преходни заключителни разпоредби. Всички те са публикувани на сайта на НС и внесени за обсъждане. Там няма член, с който да се продават държавни земи. В Бюджет 2024 такива приходи няма предвидени. Аз лично съм учуден, че президентът се поддава на фалшиви новини“, уточни Василев.


Анкета

Какво търсите най-често в интернет?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14