Новини Свят

Хамас: Най-малкият заложник - 10-месечният Кфир, е убит

  29.11.2023 17:53  
Хамас: Най-малкият заложник - 10-месечният Кфир, е убит

Военното крило на "Хамас" съобщи, че е убит най-малкият заложник - 10-месечния Кфир. Той е загинал заедно с 4-годишния му брат и майка им при израелски бомбардировки. Израел проверява информацията. "Хамас" е уведомил преговарящите в столицата на Катар - Доха, че е готов на удължаване на примирието в Газа с 4 дни. Настоящото споразумение изтича утре. Снощи бяха пуснати още 12 заложници в замяна на освобождаването на 30 палестински затворници. За първи път бяха освободени пленници, държани от групировката "Ислямски джихад".

Въоръженото крило на "Хамас" - "Бригадите Ал Касам" твърдят, че най-малкият заложник - 10-месечният Кфир Бибас е убит заедно с 4-годишния му брат Ариел и майка им при израелски бомбардировки. По-рано израелските власти съобщиха, че 10-месечният Кфир, брат му Ариел и родителите им са предадени от "Хамас" на друга въоръжена групировка. В Тел Авив снощи се проведе демонстрация с призив за освобождаването им, а чичото на децата се обърна към целия свят с думите.

Йоси Шнайдер - чичо на Кфир и Ариел Бибас: "Това е като списъкът на Шиндлер. Чакаме кой ще оцелее и кой не."

Още една нощ изпълнена със сълзи от радост. "Хамас" предаде на Червения кръст общо 12 заложници - 10 израелци - 9 жени и един непълнолетен, и двама тайландци.

Радост и сред палестинците. Снощи бяха освободени още 30 затворници - 15 жени и 15 мъже. Сред тях е и 24-годишната Ламес Абу Аркуб. Тя стигна малко след полунощ селото си край Хеброн на Западния бряг, където беше посрещната от родителите си и племенниците си.

Ламес Абу Аркуб - освободен палестински затворник: "Към "Хамас", съпротивата и всички хора в Газа - вие сте нашата гордост, дано Аллах ви даде победа над врага."

81 са заложниците, освободени от началото на примирието - всички те жени и деца. 21 от тях са чуждестранни граждани, повечето тайландски земеделски работници. Но над 160 души остават в плен.

В Доха продължават преговорите с посредници Катар и Египет и в присъствието на шефовете на Мосад и ЦРУ, пише БНТ. Източник, близък до "Хамас", съобщава, че вчера групировката е уведомила преговарящите, че е готова на удължаване на примирието с 4 дни, през които ще бъдат освободени и още заложници, сред тях ще бъдат и първите мъже.

"Разбира се, че искаме да върнем всички заложници у дома. Настоящата ситуация позволява още няколко дни на примирие и освобождаване на заложници. Щом има сериозно предложение на масата, което включва освобождаване на пленници, разбира се, ще го обмислим", заяви Ейлон Леви - говорител на израелското правителство.

Израел вече е подготвил списък с имената на 50 пленници, които трябва да бъдат пуснати, ако има споразумение за удължаване на примирието.


Анкета

Какво търсите най-често в интернет?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14