Новини Свят

10 дни затвор получи руснак, написал върху снега Не на войната

  29.11.2023 18:11  
10 дни затвор получи руснак, написал върху снега Не на войната

Руски съд постанови присъда от 10 дни затвор за мъж, който написал с пръст "Не на войната" върху покрит със сняг турникет на входа на ледена пързалка в московския парк "Горки", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  Случаят датира от 23 ноември. Мъжът на име Дмитрий Фьодоров е бил осъден на следващия ден.

Според руската полиция действията му се смятат за гражданско правонарушение по закон, наказващ публичното дискредитиране на въоръжените сили на страната. 

Нови закони, репресиращи дисидентите, бяха приети в Русия малко след пълномащабната инвазия в Украйна през февруари 2022 г. За хората, които се противопоставят на войната, публичното изразяване на мнението им е рисковано, отбелязва Ройтерс. Според критици по това законодателство са били задържани близо 20 000 души. 

Фьодоров, който признал в съда, че е написал антивоенния лозунг, е бил осъден на десет дни затвор заради неподчинение на полицията и отказ да бъде отведен в полицейско управление - твърдение, което според съдебното решение той отхвърля. Мъжът също така е бил осъден да плати глоба в неуточнен размер заради това, че написал "Не на войната", написаха руски медии, въпреки че това не се споменава в съдебните документи, публикувани онлайн. 

Руските власти казват, че страната има нужда от колкото е възможно по-голямо единство във време, когато страната е въвлечена във, според президента Владимир Путин, екзистенциална борба със Запада. Критици обаче обвиняват властите, че по брутален начин потискат и наказват всички несъгласни с тях, отбелязва Ройтерс.

По-рано този месец съд в Санкт Петербург осъди на седем години затвор художничка, която заменила етикети с цените в супермаркети с послания, призоваващи за прекратяване на войната в Украйна - присъда, която нейните поддръжници определиха като позорна подигравка с правосъдието.


Анкета

Какво търсите най-често в интернет?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14