Новини

Какво се знае за състоянието на патриарх Неофит

  29.11.2023 19:57  
Какво се знае за състоянието на патриарх Неофит

Българският патриарх Неофит е приет в болница. Това стана ясно от изненадващо съобщение на Светия Синод на Българската православна църква. Духовниците призовават вярващите да се молят за здравето на патриарха.

В официалното съобщение се посочва, че патриархът е настанен в болница „по повод на белодробно заболяване”. След това нова официална информация не беше да дадена. От свои източници NOVA научи, че главата на БПЦ е в тежко здравословно състояние.

Патриархът не за първи път влиза в болница, като преди това беше настаняван в частни лечебни заведения. Този път той е приет във Военномедицинската академия и информацията за неговото състояние е много сериозно пазена в тайна. Вероятно обаче патриархът е в лечебното заведение от поне две седмици.

Пред NOVA Тивериополският епископ Тихон обясни, че няма почти никаква информация за това как е патриархът. „Нищо не се знае, което не е добре, защото така излизат много спекулации, някои които доста грозни”, е неговото мнение.

Няколко пъти през годините се е случвало патриарх Неофит да влиза в болница заради различни проблеми със здравето. „Не е прецедент. Видно е, че той е, така да се каже, немощен”, добави Тихон.

В последно време обаче патриархът рядко се показва. Последното заседание на Синода беше на 22 ноември, което не е било ръководено от него. „Трябва да е бил приет някъде една седмица преди заседанието, защото е трябвало да има време да се издаде пълномощно”, уточни Тивериополският епископ Тихон.

Отново на 22 ноември в Светия Синод бяха проведени и две срещи. Едната - с президента Румен Радев, а другата - с председателя на ДПС Делян Пеевски и депутата от Движението Йордан Цонев. От снимките и на двете срещи се вижда, че патриархът отсъства. Силно впечатление направи и това, че на храмовия празник на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” патриархът отсъстваше, което беше прецедент.

Последно патриарх Неофит беше официално видян на срещата си с доскорошния кмет на София Йорданка Фандъкова. Преди това на служенията за посрещането на мощите на Св. Патриарх Евтимий. По традиция, патриарх Неофит отслужи и тържественото богослужение, с което се възвестява възкресението на Божия син.


Анкета

Какво търсите най-често в интернет?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14