Новини

Митничарят Петър Иванов заловен с дрога за 300 бона, наркотрафикантът с чадър от Павел Тонев и Стефан Марашев

  30.11.2023 15:49  
Митничарят Петър Иванов заловен с дрога за 300 бона, наркотрафикантът с чадър от Павел Тонев и Стефан Марашев

От прокуратурата обявиха вчера, че за трафик на дрога е арестуван митничар, но очаквано не дадоха никакви подробности. Единствено пред Narod.bg информаторът разкри важни детайли около криминалния случай, шокирал граничния пункт. Оказа се, че арестуваният е 37-годишният хасковлия Петър Янчев Иванов, който е в ареста за 72 часа и вече е с повдигнато обвинение както за превозване, така и е за разпространение на наркотици.

Около 17,30 ч. на 28 ноември митничарят-престъпник е спрян от ченгетата в Стара Загора при рутинна проверка. Униформените се шокирали, когато в автомобила му ситроен „Берлинго“ открили 30 пакета марихуана, всеки с по 500 грама суха маса, т.е., общо 15 килограма.

Стойността на дрогата, открита в колата небрежно захвърлена на задната седалка, с която Петър пътувал от полицията в Стара Загора, е за над 300 000 лева. Предстои прокуратурата да поиска налагане на постоянна мярка за неотклонение.

Обществена тайна в Свиленград е, че арестуваният Петър Янчев Иванов, който е в системата от 2011 и вече е главен инспектор, е опасно близък до бившия шеф на митницата Стефан Марашев, както и до самия шеф на Агенция „Митници“ Павел Тонев, наричан „Касиера на БСП“.

През 2011 г. с благословията на тези двама мастити началници митничарят трафикант е бил назначен в Агенция „Митници“ чрез конкурс, обявен за 4 човека, на който в последствие – в пълен разрез със закона – са били назначени 19 човека. Деветнадесетият назначен в този конкурс е именно Петър Янчев Иванов. Председател на конкурсната комисия, която допуска и в последствие назначава Иванов на длъжността митнически инспектор, е… Стефан Марашев.

Фрапиращото е, че 37-годишният трафикант до няколко дни е трябвало да бъде назначен за шеф на смяна на Митнически пункт „Капитан Андреево“, където работи, твърди източникът на Narod.bg. Потресени служители разказват, че заповедта за назначаването като началник смяна е била подготвена и стояла на бюрото на митничар №1 Павел Тонев.

Ако във вторник бандитът не беше арестуван от старозагорските полицаи, Петър Янчев Иванов щял поеме смяна на „Капитана“ като началник в началото на декември, коментират на митницата в Свиленград.


Менторът на наркотрафиканта – Стефан Марашев, който вече е пенсионер и с когото арестуваният поддържал ежедневна комуникация, реално е „човекът в сянка“, който „коли и беси“ на граничните пунктове „Капитан Андреево“ и „Лесово“. Причина за безобразието е топлата му връзка с шефа на Агенция „Митници“ Павел Тонев. Публична тайна в града са назначенията на ръководни постове на „Капитана“ и „Лесово“ на митничари без никакъв опит и ценз, но лоялни на кукловода Марашев.

През годините Стефан Марашев многократно е споменаван в медиите във връзка с разбити контрабандни канали, които покровителствал.

Последният случай е с разкрития в началото на 2022 г. от ОЛАФ т.нар. „тухлен канал“, ощетил фиска на ЕС със десетки милиони евро, по който Европейската прокуратура води разследване. По време на действието на този канал отново шеф на Свиленград е бил компрометираният Стефан Марашев, а наркотрафикантът Петър Янчев е работил под благосклонния му поглед и с негова протекция.

Втори наш източник – този път от Хасково, уточни, че дилърът под пагон произлиза от богато семейство, което има собствена бензиностанция. Със заплатата от 3000 лева + ежедневния „бакшиш“ от поне 100 евро, съдран предимно от турски тираджии, наглецът си е докарвал поне 6000 лева на месец, която често скачала дори до 10 бона. Защо при такова месечно възнаграждение и корупция, която в Агенция „Митници“ смятат за нормална, Петър Янчев Иванов се е полакомил да стане наркотрафикант, остава мистерия.

До момента от Агенция „Митници“ не са коментирали нищо по този скандален случай.

 


Анкета

Какво търсите най-често в интернет?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14