Свят

Лула да Силва към Владимир Путин: Не идвай в Рио де Жанейро, може да те арестуват

  04.12.2023 22:10  
Лула да Силва към Владимир Путин: Не идвай в Рио де Жанейро, може да те арестуват

Бразилският президент заяви днес, че не може да даде никакви лични гаранции на руския президент Владимир Путин, че няма да бъде арестуван, ако вземе участие в срещата на върха на Г-20 в Рио де Жанейро в края на следващата година, предаде БТА.

Дали Путин ще бъде арестуван в Бразилия заради заповедта, издадена от Международния наказателен съд (МНС) за предполагаеми военни престъпления в Украйна, не е в сферата на компетентност на бразилския президент, заяви Луиз Инасио Лула да Силва по време на посещение в Берлин.

"Дали ще бъде арестуван, когато пристигне? Може би, а може би не. Това ще бъде решено от съдебната власт", заяви Лула по време на германско-бразилските правителствени консултации.

Путин почти не е напускал Русия, откакто започна войната срещу Украйна през февруари 2022 г. Той пропусна неотдавнашните срещи на върха, проведени в Южна Африка - за страните от БРИКС, и Индия - за членовете на Г-20. Според руски медии, позоваващи се на неговия съветник Юрий Ушаков, той ще посети Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия тази седмица.

МНС обвинява Путин, че е отговорен за отвличането и депортирането в Русия на деца и непълнолетни от окупираните от Русия територии в Украйна. Москва нарича тези случаи "евакуации".

За разлика от Съединените щати и Русия, Бразилия е подписала Римския статут, с който бе създаден МНС в холандския град Хага, и следователно от нея се очаква да изпълни заповедта за арест, посочва ДПА.

 

Анкета

Какво си пожелавате за новата 2024 г.?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14