Утре е Никулден, празнуват рибари, моряци, банкери, търговци и 200 000 именици. Никулден е и празник на Бургас. Опашки се извиха пред магазините за риба в града. Много от жителите са решили да осигурят риба за своята трапеза непосредствено преди празника.
Цената за килограм шаран в Бургас е осем лева, на цена от 10 лева се продава черноморския сафрид.
Търговци уточняват, че цената на рибата ще се запази и през утрешния ден. Те споделят, че освен шаран клиентите купуват ядки от шаран, готови колети, както и паламуд.
Шаран има достатъчно, ще има за всички на трапезата. Това каза д-р Йордан Господинов – изпълнителният директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти "БГ Фиш". "Много добре върви подготовката за Никулден. Времето е сравнително топло, водоемите не са замръзнали и това позволява да се улови достатъчно количество риба при нормални условия. Много хубави линии шаран са отгледани в България тази година, угоени са добре, и мисля, че пазарът ще бъде задоволен напълно. В момента кипи трескава подготовка за Никулден – лови се риба, дистрибутира се, така че шаран ще има достатъчно.“
Шаранът е предпочитаната риба за Никулден. Така повелява традицията – да има шаран на трапезата, разказа още д-р Йордан Господинов: "Никулден е един от хубавите християнски празници, който покрай нас, рибарите, го празнуват всички. Шаранът е уважавана, традиционна риба за този празник. Хората искат да го вземат жив, защото така е останало като поверие, че рибата трябва да се занесе жива до вкъщи и там да бъде почистена и т.н. Общо взето живият шаран се търси повече точно за Никулден. Търси се повече люспестия шаран, по-големия, угоен шаран.“
Шаранът, който се предлага в магазините, е изключително и само български, сподели още той, като разказа, че тази година производството е богато и част и от румънския пазар е зает с български шаран: "Имаме достатъчно производство, за да задоволим българския пазар целогодишно и около 1/3 от шарана и 1/2 от пъстървата изнасяме на общоевропейския пазар, например в Румъния и някои други държави. Ние сме малки производители, но сме изключително експортно ориентиран сектор с много добро качество и безопасност на храните, и продаваме и в Европа, и на азиатския пазар.“
Добрата новина е, че рибата за празника ще запази цените си от ежедневието, каза още д-р Йордан Господинов и поясни, че рибата е стоката, която най-малко се е увеличила като цена през последната година спрямо другите хранителни продукти, просто тя запази тренда си. "В големите вериги магазини може да се появи и цена под средно пазарната. Но като цяло цените ще бъдат запазени същите и ако има увеличение, то ще бъде минимално и спекулативно от отделни дребни търговци.“
"Рибата е много бързо развалящ се продукт, така че бих казал, че риба, която са й променени цвета на очите, има слуз по люспите, помътняват хрилете, тази риба не е съвсем прясна. Това не означава, че е развалена. Когато вече корема на рибата се наруши целостта, или се надуе коремът, изскочат й костите, тогава вече рибата е тръгнала да се разваля. Тя променя вкус, мирис. Хората имат опита, особено охладената и живата риба много лесно може да се забележи, ако има някакви промени. Замразената риба е шоково замразена, там нещата са сигурни,“ обясни за Фокус д-р Йордан Господинов.
Той сподели още, че много от рибовъдите, преработватели и корабособственици от сектора ще получат сериозно финансово подпомагане по Програмата за морско дело и рибарство като обезщетение за щетите, нанесени от войната в Украйна.