Свят

Бивш главнокомандващ на НАТО: Войната в Украйна ще свърши като Корейската война

  30.01.2024 08:24  
Бивш главнокомандващ на НАТО: Войната в Украйна ще свърши като Корейската война

И Русия, и Украйна са изтощени от войната, което прави вероятно започването на мирни преговори по-късно тази година. Това мнение изрази бившият главнокомандващ на НАТО в Европа Джеймс Ставридис в интервю за радиостанция WABC 770 AM в неделя, 28 януари.

"Смятам, че до края на годината, вероятно след изборите в САЩ, ще се открие възможност за потенциални преговори", каза Ставридис. Според него и Русия, и Украйна изпитват трудности и получават помощ от трети страни, затова ще се забавят преговорите.

Според бившия главнокомандващ силите на НАТО в Европа войната между Русия и Украйна може да завърши "като Корейската война, което означава, че Русия ще контролира определена част от Украйна, Крим и Керченският мост.

"От друга страна допускам, че Украйна ще се присъедини към НАТО", допълва Ставридис. Той смята че контурите на тази сделка вероятно ще станат по-ясни с напредването на годината, пише "Дойче веле".

По повод на казаното от Ставридис онлайн изданието The Hill припомня, че през декември 2023 г., отново в радиопредаване, той призова за повече подкрепа за Украйна, чиято кауза определи като справедлива.

По-рано говорителят на руския президент Дмитрий Песков опроверга съобщение на агенция Блумбърг, според което Кремъл тайно е сигнализирал на Вашингтон, че е готов за преговори за постигане на мир в Украйна и може да се откаже от исканията за неутрален статут на страната. "Това абсолютно не отговаря на действителността", заяви Песков.

Блумбърг цитира два източника, близки до Кремъл, според които руският президент Владимир Путин е дал да се разбере по косвени канали, че е отворен за дискусии и дори е готов да се откаже от исканията си за неутралитет на Украйна, включително като спре да се противопоставя на евентуалното членство на страната в НАТО. Според агенцията предложенията са били предадени през декември 2023 г. на високопоставени представители на САЩ чрез посредник, чието име двамата източници са отказали да съобщят. В същото време Путин не е готов да се откаже от заграбените през последните години украински земи, които представляват около 18% от територията на Украйна, се уточнява в публикацията.

Руският президент Владимир Путин многократно е заявявал, че е готов за преговори, но също така е решен и да постигне целите си в Украйна, подчерта още говорителят Песков в отговор на информацията на Блумбърг.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14