Икономика

Днес е втората среща между правителството и земеделците, които са в протестна готовност

  30.01.2024 08:45  
Днес е втората среща между правителството и земеделците, които са в протестна готовност

Земеделците, които са в протестна готовност, ще се срещнат днес с премиера Николай Денков и представители на министерствата на земеделието и на финансите, съобщи БНР. Това е втората среща в такъв формат за последните 7 дни и се очаква на нея да бъдат обсъдени конкретните ставки, с които държавата може да подпомогне различните браншове.

Две групи задачи останаха нерешени след първата среща между земеделците, членове на Българската аграрна камара и представителите на правителството, проведена на 22 януари. Както сам премиерът Николай Денков каза - първата група проблеми е свързана с непосредствените финансови нужди, и необходимостта от ликвидност в стопанствата, за да могат да продължат дейността си.

Втората група от задачи е да се подкрепи Министерството на земеделието по отношение на разработването на законите, които земеделците чакат. Преди днешната среща членовете на камарата трябваше да са получили анализите на агроведомството – кой сектор колко е пострадал от войната в Украйна и заедно да предложат варианти за решение.

По неофициална информация, обаче до снощи никой от земеделците не беше видял анализа на министерството на земеделието, очаква се той да им бъде представен тази сутрин, часове преди срещата в министерски съвет, където пък се очаква, заедно с Министерство на финансите да се коментират шансовете е за подкрепа на различните сектори. Междувременно от другата земеделска камара възнегодуваха, че не са поканени на срещата, и че финансова помощ ,която се полага на всички, се разпределя зад гърба на много земеделски браншове.

Все още не е ясно какво точно ще се разпределя, тъй като в бюджета за тази година пари за т. нар "украинска помощ" не са заложени.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14