Свят

Зеленски с пет нови висши военни назначения

   
Зеленски с пет нови висши военни назначения

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви пет нови назначения във висшия ръководен състав на украинската армия, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че действията на държавния глава са последвали назначението на генерал-полковник Олександър Сирски за главнокомандващ въоръжените сили на страната на мястото на Валерий Залужни.

В своето традиционно вечерно обръщение към нацията Зеленски каза, че е прекарал деня в срещи с военното ръководство и че опитни "в тази война командири" ще поемат нови длъжности. Този месец руската пълномащабна инвазия в Украйна ще навлезе в третата си година.

С ранга на заместници на Сирски ще бъдат полковниците Вадим Сухаревски и Андрий Лебеденко, които ще ръководят съответно безпилотните системи, включително развитието на действията с дронове, и технологичните въведения в бойните системи.

Зеленски добави, че е одобрил кандидатурите на трима бригадни генерали за заместници на началника на генералния щаб на украинската армия. На въпросния пост тази седмица по препоръка на Сирски бе назначен генерал-майор Анатолий Бархилевич.

Новоназначените са Володимир Хорбатюк, който ще е оперативен началник, Олексий Шевченко, отговорен за организацията на дейностите, и Михайло Драпати, ръководещ обученията.

"Продължаваме да обновяваме нашия ръководен състав", каза Зеленски, цитиран в неговия канал в приложението "Телеграм" и БТА.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14