Икономика

Лекарствата в България - с най-ниска цена в Европа, но и обект на паралелен износ

   
Лекарствата в България - с най-ниска цена в Европа, но и обект на паралелен износ

Лекарствата в България са с най-ниска цена в цяла Европа, но те стават обект на така наречения паралелен износ, заяви главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Светослав Крумов в Сандански, предаде БНР. Някои лекарства, които тук са осигурени на много по-ниска цена за българските пациенти, но пък са атрактивни поради техния терапевтичен ефект много бързо напускат страната.

В търговията на едро, която трябва да достави лекарствения продукт от производителя до аптеката, има безпрецедентни български практики на много дълбока обвързаност по линията производител - търговец на едро - търговец на дребно.

"Това е предпоставка за развитие на доста нелоялни практики: преразпределяне на пазара, монопол, злоупотреба с пазарна сила. Някои наричат това от въпросните свързани структури "икономии от мащаба", каквото и да означава това. В България, икономията от мащаба води само и единствено до увеличаване на мащаба, но не и на качеството".
Отказва се доставка на лекарства до аптеките, които са извън икономическата верига на доставка, като по този начин се изкривява пазарът, каза той

"Министерство казват, че лекарства има, само че тези лекарства не достигат до пациента, просто защото или седят в определени обекти, или в склада и чакат удобният вариант да бъдат изнесени от страната".

Поради големия мащаб големите дистрибутури все по-трудно осигуряват навременна регулярна доставка, посочи Крумов.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14