Шоу

Експерт съветва как да запазим дома си топъл в студено време

  11.02.2024 18:09  
Експерт съветва как да запазим дома си топъл в студено време

За да запазите дома си топъл в студено време, е необходимо да проверите няколко неща, споделя експертът Татяна Середенкова.

По думите й е необходима проверка на прозорците и вратите на входа. Ако те са отворени или не са плътно затворени, тогава общите части стават студени, а след това и апартамента се появява течение.

Също така леко отворена врата към входа може да охлади цяло крило на къщата.

Също така си струва да проверите прозорците в апартамента, подчерта експертът. Това може да се направи самостоятелно или с помощта на специалист. Ако прозорците пропускат топлината, те могат да бъдат запечатани със специална изолация.

„Въпреки това, ние не бихме препоръчали запечатване на прозорец, който се отваря за вентилация: без вентилация режимът на влажност ще бъде нарушен (оптималната влажност в апартамент е 40-60%), влагата ще се натрупа върху прозорците и наклони, в резултат на което ще се разпространи мухъл” - казва Середенкова.

Тя също така посъветва да проверите стените за запазване на топлината, особено ъглите. Може да се окаже, отбеляза експертът, че има проблеми с фасадната зидария, поради което фасадата замръзва, а това от своя страна се отразява на температурата в апартамента. В някои случаи си струва да изолирате стените отвътре, но това трябва да се обсъди със специалисти.