Икономика

Училища в Англия страдат от финансови затруднения, планират съкращения

   
Училища в Англия страдат от финансови затруднения, планират съкращения

Училища в цяла Англия предупреждават, че скоро ще бъдат изправени пред сериозни проблеми, защото трябва да съкратят учители и помощен персонал, за да спестят пари заради финансови затруднения, съобщи "Обзървър", цитирани от БНР.  

С нарастващите поведенчески проблеми, нарастващия брой деца със специални образователни потребности и увеличения брой ученици, училищата казват, че персоналът вече е натоварен до краен предел. Много директори отбелязват, че нямат друг избор, освен да планират съкращения или да не заменят напускащи служители, за да се справят с бюджетния дефицит.

Едно на всеки осем поддържани от местните власти училища е имало дефицит през 2022-2023 година. Това е най-високият регистриран брой, откакто образователните институции поеха контрола върху собствените си банкови баланси през 1999 година, според данни, публикувани от Министерството на образованието в края на януари.

Данните показват значителен скок,  който е подхранван до голяма степен от спираловиднно растящите разходи за енергия и липсата почти напълно на средства за увеличение на заплатите на персонала.
"Обзървър" пише, че откакто консерваторите дойдоха на власт в коалиционното правителство през 2010 година, се наблюдава стабилна възходяща траектория на училищата, които са "на червено" с финансите си.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14