Анализи

Ричард Алибегов: Министърът на туризма си плаща за подкрепата

   
Ричард Алибегов: Министърът на туризма си плаща за подкрепата

В туризма в момента не се случват нещата - още от ковид пандемията насам. Уж се било възстановило положението, но това изобщо не е така. Това коментира пред БЛИЦ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

"Ресторантьори, туроператори, всички казват, че ситуацията е много далеч от тази, която имахме през 2019 година. Разбира се, отрази се много и войната в Украйна, не само ковид пандемията, но и грешното управление на министерството. За съжаление и служебните министри, и тези преди тях, и сегашната министърка не вършат нищо. Откакто това министерство се отдели от икономиката и енергетиката, в него не е имало човек от туризма. Илин Димитров може би беше най-близко до него, но той пък нямаше политическа подкрепа от собствената си група, която го беше издигнала", категоричен е Алибегов.

"Още от първия ден на назначението на сегашната министърка (Зарица Динкова, б.а.), ние излязохме с пресконференция, и то 70% от асоциациите в туризма.

Вчера виждам, че излизат гръмки заглавия в подкрепа на Зарица Динкова - платени, разбира се, от министерството, че едва ли не целият бранш се е обединил зад нея, а всъщност говорим за едни четири човека, който от ден едно са си приближени на дамата и винаги се изказват в нейна полза.

Ден по-рано пък, излязоха интервюта с различни асоциации, не говорим за хора, а за цели асоциации, които са абсолютно против тя да продължи да ръководи в министерството. За съжаление, както казахме и тогава - министър Денков заяви, че във всяко министерство ще бъде назначен най-подготвеният министър. И ние наистина очаквахме някой от бранша.

Получихме човек, който няма нищо общо с туризма", заяви шефът на БАЗ.

"Човек, който сега се учи. Да, тя сигурно ще се научи след 2-3-4-5 години, но какво от това...

Говорим за сектор, който носи от 13 до 15% от БВП - не може той да бъде ръководен от човек, който се учи! Това е крайно несериозно!

Имаше много предложения от бранша. Сега даже сме пуснали писмо до министър Денков и Мария Габриел, да направим среща и да обсъдим какви са нашите притеснения и предложения за това, което мислим, че трябва да се случи с туризма. Ако пък решат да оставят този министър, ще е изцяло политическо решение. Ние говорим за туризъм, не за политика.

За туризма е хубаво да е човек от бранша, а ако това не се случи и този път, наистина ще сме склонни на това да се върне обратно човек от икономиката, за да знаем поне, че има икономист насреща. Да, той няма да разбира от туризъм, но ще разбира от цифри.

Ние и досега нямаме министър, който разбира от туризъм, но не разбира от цифри. Затова в този момент, ако министерство на туризма наистина ще продължава да се ползва като разменна монета за някакви назначения, квоти и нищо свързано с туризма, то по-добре това министерство да се върне обратно в икономиката", добави още Алибегов. Писмото, за което ви говоря, е изпратено преди три дни. Все още нямаме реакция. Разбирам напълно, че Денков и Габриел са много натоварени в момента, но ние сме го депозирали, има входящ номер и очакваме другата седмица да се отделят поне едни 15 минути за сектор, който пак казвам, носи 15% от БВП, а може спокойно да носи и 20%. Би трябвало да се погледне по-сериозно на него.

Като гледам конкурентните ни страни - Хърватия, Гърция, при тях туризма е приоритет и дава своите резултати. Не стига ковид. Не стига войната в Украйна, сега и израелските туристи ги няма. Изгонихме безвъзвратно и руските туристи, при това абсолютно безсмислено. А какво отношение имат те към политиката на Путин? И защо в Гърция е пълно с руски туристи, в Кипър също? Те са по-малко в Европейския съюз ли или не са евроатлантици? В Хърватска е пълно с руски туристи. А ние даже им забранихме с кола да влизат в България?! Това, което нанесохме на туристическия сектор с отлива на руски туристи, е недопустимо.

Ако това, което се случва в България, се случи в Гърция, този, който е взел това решение - министър или министър-председател - ще бъде извлачен от министерството. Не опира до стачки. Просто за тях туризма е туризъм, политиката е политика. Това са две различни неща и така трябва да бъде! Как така ще наказваме руския гражданин за решенията на правителството? Каква е логиката?

И какво се получава сега с тези перки в морето. Всичките ни конкурентни страни в туризма отказват да си сложат такива перки в морето, а ние пак по-католици от папата. Въпреки всички становища на еколози, на рибари, на хотелиери, на зелени, на ресторантьори, това решение си мина на първо четене, най-вероятно ще мине и на второ.

Можем и да го спрем сега с всичко, което се организира от наша страна, от страна на целия туристически и рибарски сектор. И да се стигне до спиране, което би било най-нормалното нещо, самият факт, че сме пак в някаква война с държавата, говори достатъчно. И е доста изтощително!

Преди два дни имахме кръгла маса по темата за перките, при положение че това е нещо, което е записано вече в закона и е минало на първо четене?! Редът е тотално сбъркан - това се прави в началото, а не пред свършен факт. Е как ще има одобрение за нещо, което държавата иска да наложи, при условие че изначално никой не те е уведомил дори да това и си бил пренебрегнат с експертното си мнение.

Нито един политик не е експерт в туризма! Финансовият министър си е финансов министър, не може да разбира от всички сектори. Затова има съветници, затова има браншови организации. А ние имаме реално какво да кажем - от практиката, защото те са теоретици.

И знаете ли какво се случи на тази кръгла маса, организирана от Ивайло Мирчев от "Да, България", на която бяха поканени хора от цяла България... хора, пътували от Шабла, от Балчик, цяла нощ, за да могат да стигнат сутринта до Народното събрание?

Ами Ивайло Мирчев не дойде! Оказа се, че той е на визита в Украйна...

А тази кръгла маса е организирана две-три седмици преди това. И се наложи д-р Симидчиев да се черви пред всичките тези хора, при положение че той няма нищо общо нито с туризъм, нито с енергетика и с експерти. Това отношение на държавата към бизнеса води до негативно отражение във всичко!

Не може по този начин! Ние трябва да си вършим работата, а държавата трябва да не ни пречи, а да ни подкрепя!

Вместо това ние се занимаваме с ходене по комисии, с ходене по срещи, с всичко друго, само не и с туризъм. Защото трябва да гасим пожари нон стоп! Нямаме министър, с който да комуникираме по важните въпроси - ДДС-то трябва да се защити, перките в морето не трябва да ги има - и тя, като министър, трябва да ходи и да обикаля по комисии и срещи, за да защитава бизнеса. Нищо от това не се случва!

Бизнесът през цялото време живее в Народното събрание и се опитва сам да си оправя проблемите без никакво участие на Министерство на туризма! Това е единственото министерство, което до оня ден нямаше изнесено становище по темата за перките - всички други институции бяха дали негативно становище, а Министерство на туризма - никакво! Рибарският сектор сега се активира по морето и ние ще ги подкрепим, защото става дума за техния поминък. Дадени са доклади, в които е обяснено как рибата до 2-3 години след пускането на перките, си сменя пътищата и вече риба няма да има в нашето море. Поколения наред рибари ще затрият. Ще затрият още един бизнес! В името на какво... Кой го налага това? Европа не е!

Вместо вече да сме започнали да рекламираме летния си сезон, за да можем да излезем едни гърди пред Гърция, ние пак се занимаваме с такива неща... Само за сравнение - този закон в Кипър е бил директно отхвърлен, даже в зала не е влизал", завърши Ричард Алибегов./ БЛИЦ

 

 

 

 

 

 


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14