Новини

Земеделците уточняват финалните текстове от споразумението на среща в ресорното ведомство

   
Земеделците уточняват финалните текстове от споразумението на среща в ресорното ведомство

Председателят на Българската аграрна камара (БАК) Костадин Костадинов дойде в Министерството на земеделието за уточняване на финалните текстове на споразумението на част от земеделския сектор с министър-председателя Николай Денков преди утрешното му подписване в Министерския съвет.

Технически ще се подготви самото споразумение с "Правна" дирекция и другите, които ги касае, каза пред журналисти председателят на БАК на влизане в сградата на земеделското министерство.

В петък на брифинг в Министерския съвет след среща между премиера акад. Николай Денков, министъра на земеделието Кирил Вътев и недоволните производители беше обявено, че земеделците спират ефективните протести и се очаква да бъде подготвен текст за споразумение между представителите на земеделския сектор и министър-председателя.

Вчера земеделски производители блокираха за два часа пътя за граничния пункт „Илинден – Ексохи“ край село Садово. В протеста се включиха представители на Националната асоциация на картофопроизводителите, както и зърнопроизводители и животновъди. В позиция тази сутрин БАК се разграничи от протеста на картофопроизводителите.

По-рано днес от Българската аграрна камара разпространиха позиция, в която се разграничиха от продължаващите протести на земеделски производители.
Излезе информация, че една от организациите - на картофопроизводителите, която е част от БАК, замразявала членството си, каза днес пред журналисти председателят на Българската аграрна камара Костадин Костадинов. Такова нещо - замразяване, то не е фризер да се замразява или отмразява, или микровълнова печка, коментира той. Този, който я представлява - г-н Джиков, виждате, че по документи той не е никакъв в тази организация, той е член, отбеляза Костадинов.

"Искам официално решение на Управителния им съвет какво правят. Досега съм разговарял с председателя им, няма такова решение", посочи още председателят на БАК.

Той добави, че от камарата се разграничават от действията на г-н Джиков, защото виждат политически амбиции. "Виждам, че е възседнат от политическа сила в момента", коментира Костадинов и попитан коя политическа сила има предвид, отговори: "Ще видите по границата кой блокира".

"Самото споразумение, самото писмо, самите искания от декември са на БАК, другите нямаха такива искания. Техните искания са смяна на министъра, те други искания нямат", коментира председателят на Българската аграрна камара. "Що се касае за украинската помощ, що се касае за законодателните инициативи, позицията на България в ЕК в защита на нашите интереси, те нямат такива искания. Тяхното искане е смяна на министъра, затова ние се разграничаваме, ние искаме да се работи", допълни той.

Костадин Костадинов потвърди, че с подписването на споразумението утре, организациите към БАК спират протестните действия, но остават в протестна готовност. Той посочи, че машините са прибрани още в петък.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14