Новини

Христо Иванов: Въпросът не е просто кой е убил Нотариусът

   
Христо Иванов: Въпросът не е просто кой е убил Нотариусът

"Пред това управление и пред България стои един много важен въпрос и той е дали ще съумеем да покажем на себе си и на партньорите си навън, че можем да установим на своя територия законност и здрави институции, което означава да се преборим с корупцията и да бъдем в състояние да разрешаваме подобни случаи по убедителен начин, който оздравява институциите, а не поражда още повече неудовлетворение, нестабилност и недоверие". Това заяви пред БНР съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов.  

Или това управление ще покаже, че може да намери начин, или то ще загуби смисъл, изказа мнението си той. Коментарът му бе по повод на убийството на Мартин Божанов – Нотариуса и създадената временна комисия, която да проучи факти за наличие на нерегламентирано влияние в правосъдната система.

"Убийството на Мартин Божанов и това, което за момента се загатва около неговата фигура, около неговата дейност, има всички причини да очакваме, че може да се превърне и трябва да се превърне в един момент на истината изобщо за целия модел за влияние, на експлоатиране против закона на съдебната власт. Много е важно Народното събрание да покаже воля и да осветли всички аспекти на този казус", категоричен бе Христо Иванов.

Според него въпросът не е просто кой е убил Нотариусът, а трябва да се разгледа целият модел на неговото функциониране и как това е било възможно: "Тук трябва да се направи една много по-голяма аутопсия не просто на трупа, на отделната криминална конструкция, но на всичко онова, като институционален контекст, което е правило това възможно".

По думите му тази "аутопсия" трябва да я направи парламентът. Става дума за фундаментален въпрос, който има своите политически измерения, подчерта депутатът. Той напомни, че опитът от работата на подобни комисии е показал, че те се натъкват на определени ограничения. Именно затова смята, че трябва да се помисли за законодателната рамка, която може да преодолее тези ограничения.

"Много внимателно, но трябва да отворим темата за това – можем ли да създадем конкретни критерии, по които материали, които са обект и може да бъдат прикрити под формата на следствена тайна, все пак при наличие на надделяващ обществен интерес, да може да стават публични. Трябва да се обсъди промяна в законодателството в това отношение, за да може парламентът по-пълноценно да си свърши работата", добави Иванов.

Според Христо Иванов бързо трябва да се попълни съставът на Комисията за предотвратяване на корупцията. А проверката на съмненията, че е имало злоупотреба със специални разузнавателни средства пък изисква много бързо и убедително да се пристъпи към попълване и на Бюрото за контрол върху СРС-тата.

Според съпредседателя на ПП-ДБ случаят ще бъде голямо изпитание.

А за казуса с външно министерство и кой да е министър на външните работи след ротацията Христов Иванов изказа мнение, че "това не е димка": "Темата не е битов въпрос, не е въпрос на лична нечия прищявка, а на легитимен структурен интерес от това да се намери правилния баланс в едно следващо издание на ротационното управление – да се конструира по такъв начин външнополитическата комуникация, че това да не доведе до допълнителни напрежения в конструкцията. Същевременно разбира се абсолютно обективен и легитимен е интересът на г-жа Габриел да продължи своята работа, успешна, като външен министър".

Съпредседателят на ПП-ДБ препоръча въпросът да бъде оставен на акад. Николай Денков и Мария Габриел. Според него е много важно да се говори за това какви ще бъдат заявените приоритети и ангажименти за реформи.

"За да може моята партия "Да, България" да прецени степента на подкрепа, ангажимент към следващото издание на ротационната формула, ние трябва да получим ясен отговор на въпроса – до каква степен можем да очакваме в следващите 9 месеца следващия етап на съдебната реформа, новия Закон за съдебната власт да бъде реализиран и с какви големи политически приоритети, заложени в това отношение", каза още той.

Христо Иванов подчерта, че е изключително важен и въпросът как ще се попълнят регулаторите, така че да няма парцелиране.

Запитан дали отиваме на избори 2 в 1, той отговори, че зависи от това дали ще можем "да наситим с мисъл следващото издание на тежките компромиси, които иначе правим".

"Ако сме отговорни и политически зрели, няма причина да отиваме на избори. Но ако покажем, че не можем да осмислим през правилни амбиции и приоритети съществуването на това управление по-нататък, честното нещо е да се обърнем към избирателите и те да кажат какво да правим оттук нататък", смята съпредседателят на ПП-ДБ.

 


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14