Икономика

Колко ще ни излезе почивката на море тази година?

   
Колко ще ни излезе почивката на море тази година?

Хотелиери и туроператори по морето уверяват, че това лято няма да има драстично увеличение на цените, въпреки повишението на средната работна заплата и инфлацията.

От бранша предвиждат, ако има завишение на цените на пакетите, то няма да надвишава 10 процента. Леглото в четири-звезден хотел ще струва от 80 до 120 лева на вечер. В същото време обаче се заговори, че ще има поскъпване на чадърите и шезлонгите, заради увеличението на концесионните такси от страна на държавата.

"Няма вдигане на цените, има точно обратното в момента. До началото на сезона има отстъпки между 30 % и 5% максимум стигат. Ние сме обявили нашите цени година по-рано. Няма уважаващ себе си хотелиер, който да започне да вдига цените точно сега. Точно обратното, ако има ранни записвания туристите плащат тези резервации и хотелиерите могат да работят с тези пари вместо да ползват кредитен ресурс", заяви хотелиерът Янчо Парушев.

"Увеличението на минималната работна заплата ще се отрази в някаква степен на туристическите предприятия, особено по отношение на летния туризъм. Основният разход са сезонните работници. Но в никакъв случай не можем да говорим за драстично увеличение. Колегите споделят, че в рамките на 5 и 10% ще се оскъпи, както хотелското настаняване, така и почивката на този етап", добави Христина Славова от Бургаската регионална туристическа камара.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14