Свят

Тръмп: Насърчавам Русия да прави каквото иска с членове на НАТО, които не плащат

   
Тръмп: Насърчавам Русия да прави каквото иска с членове на НАТО, които не плащат

Изказването му подчертава криза във военния алианс, ако той спечели мандат в Белия дом.

“Трябва да си плащаш сметките” - това казал Доналд Тръмп на президент на страна от НАТО, докато е бил лидер на САЩ. Колегата му, чието име той не разки, го попитал дали САЩ биха защитили държава - членка на НАТО, ако тя не е успяла да постигне целите за разходи за отбрана на алианса - 2% от БВП.

“Не бих ви защитил”, спомня си отговора Тръмп. “Всъщност бих ги насърчил да правят каквото, по дяволите, си поискат. Трябва да платите”, категоричен бил бившият американски президент.

За разговора от миналото милиардерът говори по време на предизборен митинг преди първичните избори за президент на републиканците в Южна Каролина този месец, което може да му помогне да подпечата номинацията на своята партия за изборите през ноември срещу Джо Байдън, пише “Файненшъл Таймс”. С изказването си кандидатът за лидерския пост подчертава риска за военния пакт, ако той спечели нов мандат в Белия дом.

Бившият американски президент отдавна е критик на НАТО и поддържаше топли отношения с руския президент Владимир Путин по време на своето управление. Пред поддръжниците си в Южна Каролина Тръмп заяви, че НАТО е бил разбит, преди той да влезе във властта. Политикът подчерта, че по време на мандата си е настоявал пред европейските съюзници, че “всички ще плащат”, защото алиансът трябва да бъде подготвен за потенциален военен конфликт. Тогава обаче никой не предполагаше, че такъв е на хоризонта.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14