Новини

Вето на президента върху възстановяването на правомощията на пленума на ВСС и на главния прокурор

   
Вето на президента върху възстановяването на правомощията на пленума на ВСС и на главния прокурор

Президентът Румен Радев наложи вето върху възстановяването на правомощията на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на главния прокурор. Държавният глава посочва, че с приетите преходни и заключителни разпоредби на промените на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) целенасочено се пренебрегва върховенството на Конституцията. 

"Широко прокламираната правосъдна реформа с последните промени на основния закон е практически отменена за неопределен период от време с приетите на 1-ви февруари преходни и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на НПК, което е целенасочено пренебрегване на върховенството на Конституцията". 

Това посочва президентът Румен Радев по повод наложеното вето върху възстановяването на правомощията на пленума на ВСС и на главния прокурор. В мотивите си държавният глава припомня, че с последните изменения и допълнения в основния закон ВСС е разделен на две - на Съдийски и на Прокурорски съвет, а правомощията на главния прокурор и на прокуратурата са силно редуцирани. 

Румен Радев възразява и срещу наложените ограничения на правото на обвиняемите да се запознаят с доказателствата при "задържане под стража". 

Президентът счита, че този подход не намира опора в европейската директива, свързана с правото на информация в наказателното производство.

"Преразглеждането на оспорените разпоредби е възможност за Народното събрание прецизно да изпълни първоначалната цел на законопроекта, без да допуска погазване на йерархичната система на нормативните актове и на правовия ред", посочва още в мотивите си държавният глава. 


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14