Новини

ГД ГРАО: Нотариуса е променил ЕГН-то си през 1999 г., но не и имената си

   
ГД ГРАО: Нотариуса е променил ЕГН-то си през 1999 г., но не и имената си

Във връзка с големия обществен интерес Главна дирекция ГРАО в МРРБ предоставя информацията, с която разполага по отношение на Мартин Ангелов Божанов. По акт за раждане той е роден на 21 март 1973 г. В документа е записано, че съобщението до общината е от 22 март 1973 г. Лицата, родени през 1973 г., не са получавали автоматично ЕГН.

Системата с ЕГН е въведена през 1977 г. в Народна Република България. Тогава анкетьори са минавали по домовете, за да събират информация за българските граждани с цел създаване на Единни граждански номера. По-късно е констатирано, че при тази първична анкета са допуснати грешки.

Съгласно електронния регистър на населението – Национална база данни „Население“, за Мартин Ангелов Божанов има следната информация: До 01.03.1999 г. лицето е било с ЕГН 730322ХХХХ, след което ЕГН му е променен на 730321ХХХХ. Няма данни името (собствено, бащино или фамилно) на лицето да е променяно.

От Дирекцията припомнят, че ЕГН се състои от десет цифри. Първите шест цифри показват датата на раждане на лицето, деветата цифра обозначава пола на лицето – тя е четна за мъж и нечетна за жена. При смяна на ЕГН последните 4 цифри са контролни и се сменят служебно. Това е причината последните 5 цифри от ЕГН на Мартин Ангелов Божанов да са променени.

В хода на проверка ГД ГРАО е установила, че още през 1992 г. в актовете по гражданско състояние във връзка със сключен граждански брак и раждането на наследник, Мартин Ангелов Божанов е записан с ЕГН 730321ХХХХ. Лицето има сключени общо 4 граждански брака и регистрирани 3 развода с ЕГН 730321ХХХХ. ГД ГРАО не разполага със съдебно решение с мотиви за промяна на ЕГН на Мартин Ангелов Божанов.

Оригиналите на актовете по гражданско състояние се съхраняват 130 г. в актовите книги в общинските администрации, напомнят от институцията.

Процедурата по промяна на ЕГН започва след получаване на съдебно решение за промяна на дата на раждане и/или пол на лицето или когато длъжностното лице в общинската администрация при изпълнение на задълженията си, произтичащи от ЗГР, установи несъответствие между датата на раждане на лицето, вписана в акта му за раждане, и датата, съдържаща се в ЕГН, както и между пола, вписан в акта му за раждане, и пола, съдържащ се в единния му граждански номер. Заявления за услуги по гражданско състояние се подават и получават от общинските администрации, а не от ГД ГРАО.

Към момента служители на МВР не са извършвали проверка на място в ГД ГРАО по изясняване на наличната фактология за лицето Мартин Ангелов Божанов, посочват от Дирекцията.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14