Новини

Лавинната опасност остава висока

   
Лавинната опасност остава висока

„Шансовете при попадане в лавина без подходяща екипировка са доста ограничени, първите 15 минути дават 90% шанс да бъде изваден от лавина. Оттам-нататък с всяка минута спада шансът да бъде открит жив човек”. Това заяви за „Здравей, България” по Нова тв директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев, след като вчера лавина падна и затрупа трима сноубордисти и 1 скиор над Боровец, в резултат на което един от тях почина. Нешев предупреди, че лавинната опасност остава висока, особено в алпийския пояс.

„Факт е, че отиват да карат извън пистата без да проучат каква е опасността. Сноубордистите са били в по-ниската част, когато е паднала лавината. Вероятно е била предизвикана от човек”, допълни Нешев.

По думите му България е една от страните, в която няма лавинно наблюдение, което да дава информация за обстановката в цялата страна. Единствената информация е за района на Банско, благодарение на Българската лавинна асоциация, но в общи линии това, което се дава за Банско, е валидно за цялата страна”, коментира Нешев.

Според него е имало подценяване на условията и надценяване на възможностите от пострадалите вчера в Банско.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14