Новини

Фермери отново ще блокират пътища в страната, събират се и пред Министерски съвет

   
Фермери отново ще блокират пътища в страната, събират се и пред Министерски съвет

Продължават протестите на част от земеделските производители, които планират днес отново да блокират ключови пътища – над 20 точки в страната. Техни представители ще се съберат днес по обяд и пред Министерския съвет.

26-те земеделски организации, които отхвърлят постигнатите договорености с правителството и продължават с протестите, твърдят, че произвеждат 80% от млякото, 90% от зеленчуците, 30% от зърното, 100% от ориза и маслодайната роза в страната. Те настоявата за оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев.

В понеделник движението беше блокирано от трактори на пътищата Елхово – Лесово, Плевен – Оряхово, на Петолъчката, при Долни Богров. По обед за час бе затворен пътят Русе – Велико Търново при с. Поликраище, както и пътят Кюстендил – Дупница. С тежка техника беше блокирано и движението към граничните пунктове „Калотина“ и „Гюешево“

Две от сдруженията на земеделските производители – на зърнопроизводителите и Българската аграрна камара, подписаха вчера споразумение с правителството.

То предвижда да има финансово подпомагане според мащаба на земеделското стопанство за площите, върху които през стопанската 2022/2023 г. са се отглеждали определени земеделски култури.

Сумите на декар ще са по-високи за малките и по-ниски за големите производители. Остава условието стопаните на над 3000 декара да доказват загубите си.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14