Икономика

Гюров: 800 млн. евромонети ще заменят стотинките след влизането ни в еврозоната

   
Гюров: 800 млн. евромонети ще заменят стотинките след влизането ни в еврозоната

Българската народна банка (БНБ) обяви официално вчера, че е приключила процеса по съгласуване и одобрение на дизайна на българските евромонети. Последната стъпка от този процес включваше одобрението на Съвета на ЕС, което е било получено в началото на този месец. Дизайнът възпроизвежда настоящите символи, изсечени върху българските разменни монети (Мадарски конник – на монети от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента; Св. Иван Рилски – на монета от 1 евро; и Паисий Хилендарски – на монета от 2 евро).

По този повод потърсихме коментар от подуправителя на БНБ Андрей Гюров, който е ръководител на управление "Емисионно". Пред БТА той посочи, че в БНБ се изпълнява програма за отсичането на евромонети с българската национална страна.

"С полученото одобрение от Съвета на ЕС БНБ ще може да отсече по 1 млн. бройки от всички номинали (1, 2, 5, 10, 20, 50 евроцента и 1 и 2 евро, бел. ред.). Ние вече изпълняваме програмата за това пробно отсичане, която включва най-различни етапи. Един такъв е осигуряването на заготовките за евромонетите, който вече е преминат и те са поръчани. Сега предстои тези заготовки да постъпят в Монетния двор на БНБ и да започне изсичането на монетите."

"След като бъдат изсечени в пробните тиражи, трябва да бъдат сертифицирани от Европейската централна банка. Получаването на такъв сертификат за "Монетен двор" ЕАД ще означава, че ние можем да пристъпим към сеченето и на останалите евромонети.

Общо около 800 млн. монети ще трябва да бъдат издадени, като това ще стартира, след като страната ни официално бъде одобрена за присъединяване към еврозоната", допълни той.

"Очаквам всичките изсечени монети да се влеят в официалния тираж."


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14