Икономика

Ето как ще изглеждат българските евромонети

   
Ето как ще изглеждат българските евромонети

Българската народна банка приключи процеса по одобрение дизайна на евромонетите. Това съобщават от БНБ, като допълват, че това е поредната важна стъпка на България към влизането ѝ в Еврозоната. Оттам уточняват още, че до голяма степен дизайнът преповтаря този на настоящите монети на българския лев.

На монетите от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента ще е Мадарският конник. 

На монетата от 1 евро ще е Свети Иван Рилски, а на тази от 2 евро - Паисий Хилендарски. На лицевите страни на монетите пък ще са общите символи на еврото като общоевропейска валута, показват разпространените от БНБ изображения.

Снимка: Българска народна банка

Монетата от 2 евро също така ще има и надпис "БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ".

Държавите-членки на Еврозоната вече са одобрили дизайна на българските евромонети.

Изсичането на необходимото количество монети ще започне след приемането на еврото като официална валута на България. Припомняме, че в момента България, заедно с Румъния, е в така наречената "чакалня на Еврозоната" и очаква окончателно "Да" за приемането на еврото.

Дизайнът на всички български евромонети можете да видите горе в галерията. А как изглеждат монетите от други държави в Еврозоната?

На монетата от 2 евроцента от съседна Гърция е изсечена принцеса Европа, отвлечена от Зевс, преобразен в бик. На 1 евро пък е Атинската сова, символ на мъдростта и философията на Древна Гърция.

Италианската монета от 1 евро е с Витрувианския човек на Леонардо да Винчи, докато на 2 евро е портрет на Данте Алигиери, рисуван от Рафаел. На по-ниските номинали са Колизеумът в Рим, кулата Моле Антонелиана и други.

Финландия, точно като България, избира евромонетите ѝ да повтарят дизайна на финландската марка, а Естония организира широко отразяван обществен конкурс, при който жителите ѝ да изберат измежду 10 предложения за дизайн на еврото.

Хърватия, която влезе в Еврозоната на 1 януари 2023 г., също подбира вида на монетите си след конкурс, в който хърватите гласуват за предпочитания от тях дизайн.

На хърватските 10, 20 и 50 евроцента е изсечен физикът и изобретател Никола Тесла. На монетата от 2 евро виждаме карта на Хърватия, а на 1 евро - бялка, символ на държавата. И на двете монети има и изсечен шахматен фон, който да напомня знамето на Хърватия. За най-ценни от нумизматична гледна точка на свой ред се приемат евромонетите с грешки в изсичането, най-често причинени от грешки в матриците. Някои от тези редки и необичайни екземпляри могат да достигнат до 200 хил. евро в търговете на нумизматите.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14