Новини Свят

САЩ са отхвърлили предложение на Путин за примирие в Украйна

   
САЩ са отхвърлили предложение на Путин за примирие в Украйна

Съединените щати са отхвърлили предложение на Владимир Путин за примирие в Украйна, твърди агенция "Ройтерс", като се позовава на трима руснаци, "запознати с дискусиите".

Агенцията не назовава източниците си. От Кремъл, Белия дом, Държавния департамент и ЦРУ са отказали коментар.

Според източниците на "Ройтерс" дискусиите са се водили в края на миналата и началото на тази година. Имало е срещи между посредници в Турция, както и разговор между американския съветник по националната сигурност Джейк Съливан със съветника на Путин Юрий Ушаков. 

Руският президент е пратил на няколко пъти сигнали - публично и по частни канали чрез арабските партньори на Москва, че е готов да замрази конфликта по настоящата фронтова линия, която оставя около 18 процента от украинските територии - повече от 100 хиляди квадратни километра, под руски контрол. 

Американците са отговорили, че няма да обсъждат примирие без участие на украинците, твърди единият от източниците. Според друг Вашингтон не желае да оказва натиск върху украинския президент Володимир Зеленски, който отказва категорично всякакъв компромис с териториалната цялост на страната си.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14