Шоу

Любовта по света: Как различните страни празнуват Свети Валентин

   
Любовта по света: Как различните страни празнуват Свети Валентин

Денят на влюбените, отбелязван на 14 февруари, е ден, посветен на любовта, романтиката и привързаността. Макар че същността на този ден остава една и съща в целия свят, начинът, по който се отбелязва, много се различава от страна на страна, отразявайки уникални културни традиции и обичаи.

САЩ

В Съединените щати Свети Валентин е широко разпространен празник, който се отбелязва с размяна на картички, цветя и шоколадови бонбони. Двойките изразяват любовта си чрез подаръци, романтични вечери и специални излети. Това е ден, в който се празнува любовта във всичките ѝ форми.

Япония

Денят на влюбените в Япония има свои собствени обичаи. За японците това е предимно ден, в който жените изразяват своята привързаност към мъжете, като им подаряват шоколадови бонбони. Разменят се два вида шоколадови бонбони: "giri-choco" или бонбони по задължение, които се подаряват на приятели и колеги мъже, и "honmei-choco" или бонбони за истинска любов, които се подаряват на романтични партньори. Тази традиция е дълбоко вкоренена в японската култура и се очаква с нетърпение всяка година.

Южна Корея

В Южна Корея Денят на влюбените се празнува по начин, подобен на този в Япония: на 14 февруари жените обсипват мъжете с подаръци и обич. След това, на 14 март, известен като "Белия ден", мъжете отвръщат на жеста, като дават подаръци на жените. Това празнуване в две части гарантира, че и двата пола имат възможност да изразят любовта и признателността си един към друг.

Индия

Денят на влюбените в Индия придоби популярност през последните години, особено сред по-младото поколение. Двойките си разменят подаръци, излизат на романтични вечери и прекарват пълноценно време заедно. В страна, богата на разнообразни културни традиции, Денят на влюбените се приема като празник на любовта и единството.

Франция

Франция е известна като най-романтичната страна на света. На празника на влюбените двойките си разменят подаръци и картички, а много от тях се отдават на романтични вечери в китни бистра или изискани ресторанти. Париж, градът на любовта, става още по-очарователен в Деня на влюбените, а емблематичните му забележителности служат за фон на безброй признания в любов.

Филипините

Денят на влюбените във Филипините е празник на любовта, който се простира отвъд романтичните отношения. Това е ден, в който приятелите и семейството се събират, за да си разменят подаръци, цветя и сърдечни послания. Много двойки избират да отбележат любовта си, като сключат брак или се венчаят на този специален ден. Интересно е, че през последните години държавата също участва в празника, като спонсорира церемонии за сключване на граждански брак на 14 февруари. Тази инициатива насърчава любовта и приобщаването, като позволява на двойките да узаконят ангажимента си един към друг по значим начин.

Китай

В Китай Денят на влюбените, известен още като "Фестивалът Циси" или "Китайският ден на влюбените", се празнува на седмия ден от седмия лунен месец. Това е ден, в който влюбените могат да изразят своята преданост чрез подаръци и романтични жестове. Традиционните дейности включват отправяне на пожелания за любов и щастие.

Виетнам

Денят на влюбените във Виетнам е смесица от западни обичаи и виетнамски традиции. Един от уникалните обичаи, свързани с Деня на влюбените, е традицията да се пускат „любовни птици“ на свобода.

Двойките често пускат две птици като символ на любовта и отдадеността си един към друг. Смята се, че това действие носи късмет и щастие на връзката и е красив начин двойките да се свържат с природата и един с друг.

Освен пускането на любовни птици двойките могат да си разменят и символични подаръци, като например фенери във формата на сърце или традиционни виетнамски ao dai (дълги рокли). Тези подаръци имат сантиментална стойност и служат като осезаемо напомняне за любовта и предаността.

Чехия

В Чехия Денят на влюбените е известен като "Svátek zamilovaných" или "Ден на любовта". Двойките си разменят подаръци и картички, за да изразят своята привързаност. Това е ден за празнуване на любовта и приятелството, в който се подчертава значението на значимите връзки в живота ни.

В целия свят Денят на влюбените служи като напомняне за силата на любовта да преодолява границите и да обединява хора от различни култури и среди. Независимо дали става въпрос за романтични жестове, сърдечни подаръци или скъпи моменти, споделени с любимите хора, Свети Валентин продължава да вдъхва радост и привързаност в сърцата на хората по целия свят.

Румъния

Трамвай на любовта се движи по улиците на Букурещ и радва жителите и гостите на румънската столица за Свети Валентин. Превозното средство с номер 46, което изпълнява курсове до главната жп гара на града (Gara de Nord), е боядисано в бомбонено розово, изрисувано е с червени сърца и има червен надпис "Като идея... обичам те" (Ca idee… te iubesc).

Маршрутът на превозното средство минава и покрай магазин, който е изцяло посветен на и вдъхновен от празника на любовта. Всички артикули в него са с надпис "Обичам те".

Целият град е пълен със сърца и други специфични декорации за Свети Валентин. Витрините на повечето магазини и кафенета са украсени с плюшени играчки или са облепени със закачливи надписи, стикери, картички на английски език в духа на празника: "Ти си моят свят", "Обичам те до луната и обратно", "Благодаря ти, че си в живота ми", "Ще бъдеш ли моят Валентин".

България

Денят на влюбените в България съвпада с традиционното честване на "Свети Трифон Зарезан" - ден, който е дълбоко вкоренен в българската култура и фолклор. Свети Трифон Зарезан е покровител на лозята и лозарите, което превръща този ден в празник на любовта и виното. Двойките си разменят подаръци и се отдават на романтични вечери, но празникът надхвърля романтичните жестове.

Традиционните обичаи за Трифон Зарезан включват подрязване на лозите и извършване на ритуали за осигуряване на богата реколта.

Освен че празнува любовта, Денят на влюбените в България е възможност да се почете богатото винарско наследство на страната. Любителите на виното участват в дегустации и събития, като опитват най-добрите вина на страната и се наслаждават на радостта от гроздето. Това е ден, в който се вдига тост за любовта, приятелството и плодородните дарове на лозата, което го прави наистина уникален и запомнящ се празник в България./Darik


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14