Новини

Денков с отчет: През последните 8 месеца България се отлепи от корупционното дъно

   
Денков с отчет: През последните 8 месеца България се отлепи от корупционното дъно

Днес правителството ще одобри меморандум за сътрудничество с Асоциация прозрачност без граници. Този документ е продължение на основната линия в нашата управленска програма за противодействие на корупцията. Ще ни даде възможност да пренесем ноу-хау и практически инструменти за добро управление. Системи за оценка на качеството и за прознрачност при работа с обществени ресурси. Това заяви премиерът акад. Николай Денков преди редовното заседание на Министерски съвет.

Днешното решение ми дава повод да акцентирам върху една истина, която изкуствени скандали се опитват да заглушат, каза още той.

През последните 8 месеца България се отлепи от корупционното дъно, което обитаваше през годините на прехода. Много интереси на недосегаемите от закона бяха засегнати от прекъснатите корупционни схеми и мерките за прозрачност на публичните харочве. Това е причина за атаките към кабинета и към част от неудобните министри, които се засилиха с наблиужаване на ротацията. Темата за борбата с корупцията трудно си пробива път сред белия шум от дребни скандали и дезинформация. Трябваше да станем свидетели на поредното убийство с отпечатък на прогнили институции, за да осъзнаем защо са важни борбата с корупцията и правосъдната реформа, посочи Денков.

Ето няколко важни примера за антикорупционни победи на нашето управление, които се случиха въпреки жестоката съпротива. "Спряхме порочни инхаус поръчки за около 800 млн. лв. и възстановихме предплатени суми и дългове. Прекратихме схемата на Капитан Андреево и върнахме държавния контрол върху храните, които влизат в България. Спечелихме епичната битка за Пловдивския панаир и попречихме да бъде подарен на почетния консул на Русия в България. Сложихме край на източване на хазната чрез пътни ремонти. Въведохме правила за финансирането на общините, за да не се раздават пари според това какъв е "цветът" на кмета. Преобразихме начина, по който се разпределят средствата за спорт. Въведохме прозрачност в разпределението на ваучерите за обучение и така спасихме над 300 млн. лв. от мерките зас ъмнителна ефективност. Вкарахме нова формула за регулация на цените на лекарствата, като задължихме частните болници да провеждат обществени поръчки. Стартирахме конституционната реформа и спазихме ангажимента си да се борим срещу безконтролната власт и да изградим правосъдна система лишена от безнаказаност, отчете още акад. Денков.

Всичко това се случи, защото в управлението има съществена промяна дори рамкирана в сглобка, завърши премиерът Денков.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14