Новини

Шефката на Софийската районна прокуратура и четиримата ѝ заместници подадоха оставки

   
Шефката на Софийската районна прокуратура и четиримата ѝ заместници подадоха оставки
  google

Нов трус в съдебната система. Шефката на Софийската районна прокуратура Невена Зартова и четиримата ѝ заместници подадоха оставки, информира NOVA.

Това се случва броени дни, след като изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, придружен от още 21 прокурори, влезе в Софийската районна прокуратура. Той разпореди пълна проверка на работата на районните прокурори заради делата на Мартин Божанов, по прякор Нотариуса.

Според информацията Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Коюмджиев са поискали сами да бъдат от освободени. Причината е, че се разграничават именно от действията на Зартова. В молбата, с която разполагаме, пише още, че четиримата подкрепят усилията на изпълняващия длъжността главен прокурор за реформи в Прокуратурата.

За коментар потърсихме и Невена Зартова, която заяви, че също не е запозната с хвърлените оставки на заместниците ѝ. 

Документът за оставките е входиран в деловодството на Висшия съдебен съвет. Възможно е той да бъде разгледан още днес, по време на заседанието на Прокурорската колегия.

Още през лятото на миналата година Борислав Сарафов поиска оставката на Невена Зартова заради двойно убийство в Лозен, за което беше задържан Чавдар Бояджиев. Тогава Сарафов назначи пълна проверка на районния прокурор на София. Установи се неритмичност или неупражнен ефективен надзор над наблюдаващите прокурори. Заради тези резултати Сарафов поиска ВСС да образува дисциплинарно производство срещу Зартова. Прокурорската колегия на ВСС образува, но то все още не е приключило и е висящо. 

На 9 февруари 21 прокурори, начело със Сарафов влязоха в СРП на проверка във връзка с лоши практики при разпределението на делата. 

Сарафов нареди и да се извърши ревизия на всички дела, свързани с убития Мартин Божанов. Справка на прокуратурата показа, че името му е замесено в общо 25 дела и преписки през годините, като голяма част от тях са били в Софийската районна прокуратура.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14