Новини Свят

Шефът на НАТО: 18 държави членки изпълняват целта от 2% от БВП

   
Шефът на НАТО: 18 държави членки изпълняват целта от 2% от БВП

Осемнадесет от 31 страни от НАТО ще постигнат целта от 2% в разходите за отбрана от техния брутен вътрешен продукт през 2024 г., каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в сряда, цитиран от Ройтерс.

"Очаквам 18 съюзници да изразходват 2% от своя БВП за отбрана тази година", каза Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел, добавяйки, че общите военни разходи са определени за още една рекордна година, докато пълномащабната война на Русия срещу Украйна навлиза в трета година.

Европейските държави от НАТО ще инвестират общо 380 милиарда долара в отбраната тази година, добави Столтенберг.

През 2023 г. се очаква единадесет съюзници да са изпълнили целта от 2% според предишни оценки на НАТО - Полша, Съединените щати, Гърция, Естония, Литва, Финландия, Румъния, Унгария, Латвия, Великобритания и Словакия. Германия ще изпълни целта от 2% тази година за първи път от края на Студената война.

Новите данни идват само дни след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп шокира европейците, като намекна, че Съединените щати може да не защитят съюзниците от НАТО, които не харчат достатъчно за отбрана от потенциална руска инвазия.

Въпреки че Алиансът има цел всяка страна членка да разходва минимум 2% от БВП за отбрана, много страни от НАТО не изпълняват тази цел. Тази цифра обаче е насока, а не обвързващ договор, нито създава "сметки"; страните членки не са пропускали да плащат своя дял от общия бюджет на НАТО.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви в края на миналата година, че достигането на 2 процента от БВП за бюджета за отбрана и дори тяхното надхвърляне е заложено в стратегията на Министерство на отбраната. Съвременната обстановка в областта на сигурността налага повишаване на отбранителните разходи и тези два процента, които до скоро се приемаха като цел, сега са само минимум. Той отбеляза, че България трябва да използва мощта на НАТО, като съюз, като обърна внимание, че нашият огромен бюджет за отбрана е равен на бюджета на Пентагона за 1 ден.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14