Новини

Ключови представители на Зелено движение напуснаха партията

   
Ключови представители на Зелено движение напуснаха партията

Важни фигури в "Зелено движение" - най-малкият партньор в коалицията "Демократична България", са напуснали партията през последните дни, потвърди Тома Белев, съпредседател на формацията, пред "Дневник". Информацията за напускащите най-напред съобщи изданието "Клуб З".

Решилите да напуснат формацията са едни от малкото представители на "Зелено движение" в законодателната и изпълнителната власт. Това са: 

депутатът от Търговище Илина Мутафчиева
кметът на столичния район "Сердика" Момчил Даскалов
зам.-кметът на същия район Евгения Аврамова
зам.-кметът по екология в Столична община Надежда Бобчева
общинският съветник в София Димитър Димитров

Подал заявление за напускане е и Димитър Стоименов, който беше кандидат за общински съветник, а сега е нещатен сътрудник на депутата и бивш съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев. Панев обаче все още не е подал заявление за напускане на партията и засега няма намерение да си тръгва, въпреки че наскоро учреди свой надпартиен клуб.

Така, бройката на представителите на "Зелено движение" във властта спада до трима души в парламента - Владислав Панев, съпредседателят на формацията Даниела Божинова и Васил Тодев и още петима общински съветници (в Пловдив, Асеновград, Омуртаг, Шумен и Алфатар).

Общото между напусналите представители на "Зелено движение" е, че всички те присъстваха на учредяването на надпратийния клуб "Ускорение", в основата на който е именно Владислав Панев. Целта на клуба е да събира единомишленици, бизнесмени и народни представители от различни политически сили, които да генерират идеи, за да направят България по-конкурентна. По думи на Панев засега начинанието няма да се трансформира в партия. Самите напуснали пък посочват много различни мотиви за решението си, нямащи нищо общо с клуба. Обединяващото между тях е разминаването в схващанията за това как трябва да се ръководи партията. По-голямата част не са съгласни с по-консервативната политика на новото ръководство на "Зелено движение", което откакто встъпи в длъжност пое курс и на противопоставяне на решенията на "Продължаваме промяната - Демократична България" - оттегли подкрепата си за министъра на екологията, призова да не се гласува за кандидатурата на Десислава Атанасова за конституционен съдия, противопостави се на решението на правителството да се предприемат действия по изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" и др.

Че ще има отлив на членове, се предполагаше още през ноември, когато бившият зам.-министър на екологията Тома Белев и депутатът Даниела Божинова поеха лидерството на партията от Владислав Панев и Добромира Костова, която сега е общински съветник в Пловдив. Тогава представители на формацията коментираха, че ако в партията се стигне до "радикализирането ѝ", т.е. до застъпване само на екологични теми, но не и на такива, свързани с икономически и енергийни теми, ще последва вълна от напускащи. Ръководството на партията обаче не вижда проблем в това, че негови членове напускат и определя случващото се като нормален процес. "Ние сме либерална партия, едни напускат, други се присъединяват", казва Белев и добавя, че работата на новото ръководство не се различава от тази на предишното. Подчертава обаче че не е бил известен за причините за напускането на членовете на формацията.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14