Анализи

Мария Габриел и съпругът ѝ, както и Ева Майдел със своя сред най-влиятелните двойки в Брюксел

   
Мария Габриел и съпругът ѝ, както и Ева Майдел със своя сред най-влиятелните двойки в Брюксел

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел и съпругът ѝ са сред най-влиятелните двойки в Брюксел. В тази класация на 14-те семейства с най-сериозно влияние в столицата на Европейския съюз попада и българската евродепутатка от ГЕРБ /ЕНП Ева Майдел със своята половинка. Нетрадиционният списък е изготвен от изданието “Политико” в чест на празника Свети Валентин. На всяка двойка в класацията са били задени въпроси за това как са се запознали, до каква степен работят заедно и как се справят с конфликти на интереси, ако такива възникнат.

Междуинституционален любовен интерес - така се описват взаимоотношенията между Франсоа Габриел и Мария Габриел. Романсът на семейството започва в ЕП през 2010 г., но оттогава се разпростира в институциите на ЕС - и на континента.

“Мария Габриел сега е вицепремиер и министър на външните работи на родната си България, след като е била еврокомисар”, пише “Политико”. Изданието разказва и за тяхното запознанство по времето, когато бъдещият министър-председател (след ротацията) е все още млад европейски депутат.

“Мария Неделчева се среща с Франсоа Габриел малко след избирането си за европарламента”. По това време Франсоа е асистент на Джоузеф Дол, тогавашен ръководител на групата на ЕНП. Дол бил и кум на сватбата им през 2012 г.”, описва “Политико”.

Днес Франсоа Габриел е заместник-началник на кабинета на председателя на Европейския парламент Роберта Мецола и отговаря за външните отношения с южните съседи на ЕС и Западните Балкани. “Политико” цитира Франсоа Габриел, че би искал двамата по-често да работят заедно, защото им е трудно да са разделени между София, Брюксел и Страсбург. В класацията за Ева Майдел пише, че тя вече е успяла да се наложи, както сама е казвала, като “човекът, към когото да се обърнете за цифрови въпроси”. По време на първия си мандат като евродепутат тя се омъжи за Никлас Майдел, виден адвокат по сливания и придобивания.

Тези дни Ева Майдъл често е сочена за бъдещ еврокомисар на България, твърди “Политико” и допълва, че тя си е изградила репутация като приятел на техгигантите в Комитета по промишленост, изследвания и енергетика. Там г-жа Майдел ръководи работата на групата си от ЕНП по Закона за чиповете, правилата за киберсигурност и стратегията за данни. Сред останалите 12 най-влиятелни двойки попадат други политици и представители на големи корпорации, повечето от тях също са срещнали половинките си покрай своята работа в Брюксел.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14