Новини Свят

НАТО обяви рекордни разходи за отбрана

   
НАТО обяви рекордни разходи за отбрана

Европейските държави от НАТО тази година за пръв път ще достигнат отбранителни разходи, равни на два процента от общия им брутен вътрешен продукт (БВП). Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция в навечерието на заседанието на министрите на отбраната от алианса в Брюксел тази седмица.

През тази година очаквам 18 съюзници да влагат две на сто от техния (национален) БВП в отбрана и това е нов рекорд, каза Столтенберг. Той отбеляза, че 2024 г. е шестата поредна година на увеличение на отбранителните разходи в последното десетилетие.

Тази година европейските съюзници ще осигурят 380 милиарда долара за отбрана, миналата година отчетохме невиждано повишение от 11 на сто на тези разходи, добави той. От 2014 г. европейските съюзници в НАТО и Канада вложиха над 6 млрд. долара за отбрана, допълни Столтенберг, цитиран от БТА. 

За някои съюзници остава още работа. На срещата на върха на НАТО във Вилнюс миналата година приехме, че два процента са минимум, напомни той.

Ще обсъдим ускоряването на производството на боеприпаси. Няма пряка военна заплаха за някой от съюзниците. Разчитам Конгресът на САЩ да одобри скоро помощта за Украйна, заяви Столтенберг.

НАТО успя да предотврати военно нападение срещу някой от съюзниците в продължение на 75 години. Същинската идея за НАТО е в това, че нападението срещу един съюзник води до отговор от целия алианс. Докато това е така, нападенията ще бъдат избегнати. Целта на НАТО е да предотврати война и да запази мира. Всяко предположение, че няма да се защитим взаимно, подкопава общата ни сигурност, посочи той. Трябва не само с действията си, но и с думите си да показваме готовността на НАТО за съвместна отбрана, настоя Столтенберг.

Най-важният извод за НАТО от войната в Украйна е, че трябва да останем заедно. Подкрепата за НАТО е в интерес на националната сигурност на САЩ. В Конгреса на САЩ има широка подкрепа за алианса. Критиките не са към НАТО, а към съюзниците, които не харчат достатъчно за пакта. Това е основателно. Европейците и Канада трябва да харчат повече и добрата новина е, че те правят точно това, допълни той.

САЩ никога не са водили война сами, а са разчитали на съюзници. Единственият път, когато бе задействан на чл. 5 от Вашингтонския договор, бе след нападението срещу САЩ на 11 септември 2001 г., хиляди европейски и канадски военни се включиха в последвалите действия в Афганистан. САЩ осъзнават, че заедно сме по-силни, обобщи Столтенберг.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14