Икономика

Пеканов: Почти няма шанс България да влезе в еврозоната от 1 януари 2025 г.

   
Пеканов: Почти няма шанс България да влезе в еврозоната от 1 януари 2025 г.

Страната ни почти няма шанс да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г. Това каза в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS бившият вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. „Всички данни, които имаме за инфлацията, показват, че няма да покрием критерия", допълни той и посочи, че политиката на кабинета да повишава доходите отчасти е завишила и инфлацията в страната.

Пеканов подчерта, че всички страни влизат в еврозоната от 1 януари, защото е удобна дата и неработен ден. Не било невъзможно за България да се направи изключение, но бившият министър е по-скоро скептичен и за датата 1 юли. Политикът подчерта, че е твърдо за въвеждането на единната валута у нас и смята, че това би повишило доходите на българите.

По повод Зелената сделка Атанас Пеканов смята, че позицията на България трябва да е не в посока забрани, а инвестиции в работни места.

Бившият служебен вицепремиер каза, че нищо не се случва с парите по Плана за възстановяване и устойчивост. „До момента сме получили 2.7 млрд. лв. по време на служебния кабинет през 2022 г. Сега всичко, което се строи и прави, е от тези пари. Чакаме втори транш за 1.4 млрд. лв.”, каза той. По думите му обаче страната ни не е приела няколко закона, които е била длъжна да приеме.

„Сглобката” е вечна и участниците в нея ще се разберат, смята бившият вицепремиер. По думите му партиите ще намерят начин да си разпределят позициите. Според Пеканов и ПП-ДБ, и ГЕРБ-СДС имат относително еднакви позиции във външната политика, така че изглежда, че борбата е коя личност да влезе в МВнР. Това, по думите му, е грозно и се вижда от българските граждани.

Пеканов е категоричен, че в страната ни няма левица, защото Корнелия Нинова я е унищожила, но отрече той да е „партиен строител” и намекна, че не би участвал в партия, създадена от президента Румен Радев. "Бъдещето е неясно, но нямам такива планове към момента", допълни той.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14