Икономика

Средната заплата в IT сектора скоро ще стигне 5000 лева

   
Средната заплата в IT сектора скоро ще стигне 5000 лева

Средната заплата в IT сектора в България към декември миналата година е достигнала 4852 лв. Ако се запази досегашният темп на нарастването ѝ, най-късно до края на 2024 г. тя ще достигне 5 хиляди лева, сочат данните за средната работна заплата, които НСИ публикува в сряда.

Само 1 лев пък дели средната заплата в столицата от психологическата граница 3 хиляди лева - тя е достигнала 2999 лв., показват данните. Единствената област в страната извън София-град, в която средната работна заплата е над 2 хиляди лева месечно, е Враца. Заради АЕЦ “Козлодуй”, който се намира на нейна територия, в края на декември област Враца отчита 2052 лв.

В началото на миналата година заплатите отбелязаха рекорден ръст от над 17% на годишна база, но след това темповете постепенно започнаха да се забавят. През декември годишният ръст на средната за България работна заплата вече е само 13%, но и той е доста над инфлацията за същия период, която е вече под 5%.

 

Освен това ръстът продължава да бъде сред най-високите за последното десетилетие, независимо че, това става на фона на забавяне на икономическата активност.

Според експресните оценки на НСИ икономиката през същото последно тримесечие на 2023 г. расте само с 1,6%. Това е близо до прогнозите, но е един от най-слабите ръстове за последните години, ако не се смятат двете тримесечия в началото на пандемията, когато имаше и спад.

За разлика от други години началото на 2024 г. ще бъде посрещнато от депутатите със сравнително скромното увеличение на заплатите им с едва 3,14%. С толкова са нараснали за едно тримесечие заплатите в обществения сектор, от които се определя депутатското възнаграждение. За сравнение средната за България работна заплата, която обхваща и обществения, и частния сектор, е нараснала с малко над 6% за същия период. Така средната депутатска заплата, която сега е 6795 лв. месечно без добавки и без класове за стаж, ще стане от идния месец 7032 лв. Съответно заплатата на президента, която е двойна на депутатската, от 13 590 лв. сега ще стане 14 064 лв.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14