Новини

Борисов към Рейндерс: Борбата с корупцията и съдебната реформа остават централен приоритет за ГЕРБ

   
Борисов към Рейндерс: Борбата с корупцията и съдебната реформа остават централен приоритет за ГЕРБ

"Борбата с корупцията и съдебната реформа остават централен приоритет в работата на ГЕРБ. Това заявих по време на среща с европейския комисар по правосъдие Дидие Рейндерс. Подчертах, че евроатлантическото мнозинство в парламента вече е готово с предложенията как да бъдат избирани членовете на антикорупционна комисия", съобщи във фейсбук профила си лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Председателят на Комисията по превенция и противодействие на корупцията Рая Назарян, която е и автор на текстовете, обясни, че до момента подобна сложна и многопластова процедура не е провеждана. Процедурата въвежда тройна прозрачност: първо подбор в номинационна комисия, след това в ресорната парламентарна комисия и накрая избор от Народното събрание с гласовете на две трети от присъстващите народни представители.  

Екатерина Захариева от Комисията по конституционните въпроси запозна комисар Рейндерс с последните промени в Конституцията. По време на срещата обсъдихме също напредъка на страната ни в осъществяването на реформите в съдебната система. Запознах комисар Рейндерс и с всички инициативи, които сме предприели за оказване на военно-техническа помощ на Украйна", пише още Борисов. Европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс е на двудневно работно посещение в България. По-рано днес той се срещна с премиера Николай Денков. 

В програмата на Дидие Рейндерс са включени срещи със заместник министър-председателя и министър на външните работи Мария Габриел, с министъра на правосъдието Атанас Славов, с министъра на финансите Асен Василев, с министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов. Сред темите на разговорите ще бъдат върховенството на закона и специфичните препоръки към България в доклада относно върховенството на закона за 2023 г., плана на България за възстановяване и устойчивост, подкрепата за Украйна, правата на потребителите, условията в цифровата среда, както и директивите за пакетните туристически пътувания и потребителските спорове.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14