Новини

ГЕРБ: Оставка за областната управителка на София, държи се като партиен активист

   
ГЕРБ: Оставка за областната управителка на София, държи се като партиен активист

Смяната на областната управителка на София Вяра Тодева искат столичните общинари от София. На пресконференция те обявиха, че очакват националното ръководство на ГЕРБ да уреди въпроса при предстоящата ротация.

"Това, което направи г-жа Тодева, която е назначена от ПП, е изпълнение на политическа поръчка. Тя е поставена на тази позиция, за да представлява държавата, а не да е в качеството на партиен активист. Тя се прояви като такъв на ПП-ДБ-СС  - говори с техните думи и с думите на Борис Бонев след заседанието", заяви шефът на общинарите от ГЕРБ Антон Хекимян по повод решението на Тодева да спре избора на председатели на комисии в СОС.

"Днес работата за пореден път спира. Днес отново ръчната спирачка бе дръпната от явно политически активист на ПП Вяра Тодева", заяви още Хекимян.

"Като председател на групата ще поискам от националното ръководство на ГЕРБ нейното отстраняване. Може да стане и при предстоящата ротация. Заради изпълнение на политически поръчки от ПП. Това е недопустимо и е директна политическа намеса в работата на СОС, който независим орган, избран от хората", каза Хекимян.

"Това е явна форма на политически рекет. ПП чрез областния управите опитва да въздейства върху общинския съвет, за да получат повече председателски места", заяви колегата му Георги Георгиев.

Той се възмути, че за първи път 3 месеца не работи съвета. "За да отпушим работата избрахме техен председател. Сега искат още и още, 3 дни не разбрали, че имат не една, а 3 комисии. И напомни, че 59 съветника са решили заседанието да започне в 2 следобяд, преговорите обаче продължили до 6, пак 60 съветници решили да се започне с докладите.

"Най-интересно е, че областния управител не знае за извънредни обстоятелства, които да налагат да заработи ОбС. Това е несериозно. Трябва да си скъса дипломата юристът, подготвил заповедта. Смисълът е още седмица да се оказва натиск за още комисии. 160 дни не работят комисиите, никога не е било такова чудо. Поредното изнудване, няма да го търпим", каза Гоергиев и добави, че Тодева трябва да понесе отговорност за "този правен пасквил"

Прошко Прошков натърти, че вече 15 понеделника ОСС не може да започне работа."На 16-я понеделник имахме намерение да започнем, но се намеси областната управителка. Това е действие срещу смисъла на това София най-сетне да заработи след 160 дни. Уж има желание за промяна и работни групи, да преразгледаме наболелите проблеми, а имаме политическа намеса на назначен чиновник", каза той.

Мирослав Боршош предупреди, че освен политически измерения ще има последствия и за сектор Образование и култура. Над 600 събития от културния ни календар е невъзможно да се случат, предупреди той. Същото важи и за образованието - скоро децата няма да могат да работят и учат в маломерни паралелки, защото няма решение по внесени доклади.

"Това решение е изключителни тежко за кмета Терзиев. 85% от докладите са внесени от неговата администрация и няма да могат да бъдат гласувани. По-цветущо да го кажа, областният управител застреля Васил Терзиев като кмет, който трябва да носи отгворност за този град. Всички решения от неговата администрация, добри или лоши, няма да бъдат разглеждани. Областният управител саботира работата на кмета и ни изправи пред тежка криза - за всекидневната работа на администрацията. София от политическа криза, вече е в управленска", смята Боршош.

Той напомни, че е имало призиви за шеф на ОбС "да се избере който и да е, за да заработи". Човекът който ще управлява е, който и да е, София е напълно блокирана и не знаем какво ще се случи на следващите заседания, каза общинарят.

Хекимян се възмути, че лидерът на "Спаси София" Борис Бонев винаги говори, че някой е овладял комисиите в СОС, което било грозно. "Явно той така разбира нещата, иска да овладее всичко. Щеше ли г-жа Тодева да върне решението, ако се бяха случили всички искания и неотстъпки на Бонев да овладее комисиите в СОС? Дълбоко се съмнявам", заяви общинарят.

А Георги Георгиев обобщи ситуацията с въпросното заседание: "В 2 часа бяхме добри, от 2 до 6 вървяха преговори за комисиите, в 6 станахме лоши, към 10,20 ч. като видяха, че не могат да съберат мнозинство изведнъж заседанието стана нелегитимно". Нямаме и Вяра на Вяра, добави още той.

А Прошков отбеляза, че не са знаели, че мнозинството е "толкова добро в процедурни хватки".

ГЕРБ попитаха и защо ПП-ДБ_СС са си правели отводи от въпросното нелегитимно заседание. Настояха, че коалицията има и мнозинство във всички комисии, а самите й съветници подкрепили увеличението на членове в тях. "Те имат кмет, председател на ОбС и областен управител, който работи в техен интерес. Не виждам кой какво им е взел", гласи позицията на общинарите от ГЕРБ.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14