Икономика

Екомининстърът обясни как ще върне рибите в Перловска река

   
Екомининстърът обясни как ще върне рибите в Перловска река

Тази битка за трите плажа продължава много дълго. Важният подход е, че защитата на Черноморието няма да се разреши с един закон и една забрана. Тук трябва много координирана дейност на много институции. Тази забрана е част от тази координация. Това заяви министърът на екологията Юлиян Попов в предаването „Лице в лице“.

„Ние направихме методика за оценка и картиране на дюните. Следващото нещо, което трябва да се направи е дюните да се картират. В България има много сериозен проблем – много защитени местности са частна собственост. Това се е получило по време на недобре управляван преход. Половината от дюните са частна собственост. Но ние ще ги спечелим. Законът забранява дейности върху дюните. Начинът, по който се опитват да ни спрат е като ни казват, че това не е дюна, а е земеделска земя. Не садят домати и краставици, но издигат хотел. През годините сме унищожили много дюни, но сега ще защитим всички останали“, посочи Попов.

Трябва да проведем национален дебат как се компенсират хората, които имат собственост върху които не могат да строят. Първо трябва политически дебат как се подхожда. Ти можеш да бъдеш собственик, но ти нямаш право да правиш нищо върху нея, каза още екоминистърът.

Той отбеляза, че в момента се води битка за плаж Каваците. И категорично заяви, че "ще спечелим тази битка".

Той коментира и идеята си за зарибяване на Перловска река. „Над топлоцентралата, където минава реката има риби. Става въпрос за възстановяване на екологичното състояние на реките. В България има много реки, които не са в добро състояние. Започнахме инициатива за екологичното възстановяване на реките. Тръгнахме от Бели Лом в Разград. Там направихме много сериозна акция и ограничихме замърсяването“, добави още Попов.

Относно перките в Черно море, министър Попов заяви: Аз съм един от инициаторите на тази идея.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14