Спорт

Божидар Андреев посвети златото на любимите хора, които вече го гледат отгоре

   
Божидар Андреев посвети златото на любимите хора, които вече го гледат отгоре

Божидар Андреев стана европейски шампион по вдигане на тежести в София с европейски рекорди в двубоя и в изтласкването и с резултат, който му гарантира участие на Олимпийските игри в Париж! Българинът триумфира в категория до 73 кг при мъжете на шампионата в „Арена София" с двубой от 348 кг (155 в изхвърлянето и 193 в изтласкването). След последния си успешен опит на рекордните 193 кг той направи емблематичното си задно салто под бурните овации на феновете в залата.

 
 

Божидар спечели и златните медали в двете движения.

 

А след триумфа си посвети отличията си на любимите хора, които е загубил.

„Във всеки един момент съм с тях, макар физически да ги няма до мен. Сигурен съм, че в момента те ме гледат отгоре и се гордеят с мен за това, което направих. Последният ми опит беше именно за тях – за всички любими хора, които вече не са до мен. За тях са и медалите. Дължа всичко на хората, които вече не са сред нас. Лека им пръст. И още не съм приключил, докато не отида на олимпийските игри и не направя там това, което обещах и на тях.", заяви емоционалният Божидар Андреев.

„Честно казано, от всичко съм доволен от това европейско първенство. Най-доволен съм, че това, което правихме на тренировките, го направих и тук. Гордея се, че го постигнахме с моя треньор и с всички други хора, които ме подкрепят. Благодаря на всички от сърце. Дай Боже и занапред да постигаме такива резултати. Вярвам, че пак ще показваме какво можем ние, българите", каза още Божидар Андреев.

 
 

Сребърният медал в двубоя в кат. До 73 кг спечели Мохамед Озбек от Турция с 336 кг, а бронзовият – Ритварс Сухаревс (Латвия) с 331 кг.

Андреев донесе третият златен медал за България от Европейското първенство в София след Ангел Русев (кат. До 55 кг) и Габриел Маринов (кат. До 61 кг). Иван Димов завоюва сребърен медал в кат. до 61 кг., а Джан Зарков – бронз до 55 кг. Така страната ни е с общо пет отличия до момента.

Галя Шатова завърши на 5-о място в кат. до 64 кг при жените в четвъртия ден от европейското първенство на родна земя. 22-годишната българка остана на един успешен опит от бронзов медал - и в двубоя, и в изтласкването. В изхвърлянето тя направи три успешни опита - на 92, 94 и 96 кг. В изтласкването стартира с успех на 115 кг, след което не успя два пъти на 119 кг, които щяха да й гарантират двата бронзови медала. Шатова завърши с двубой 211 кг.

На 16 февруари от 10 часа в категория до 71 кг при жените (Грепа С) ще вдига Мария-Александра Арнаудова.
На 17 февруари от 10 часа в категория до 76 кг при жените ще участва София Гарсия Стефанова. От 17 часа стартира битката за еропейската титла в категория до 89 кг при мъжете с участието на Карлос Насар.
На 19 февруари от 14 часа в състезанието за медалите в категория до 102 кг при мъжете влиза Васил Маринов. От 17 часа стартира битката за титлата в категория до 109 кг при мъжете с участието на Христо Христов.
На 20 февруари от 13 часа е състезанието в категория над 87 кг при жените с участието на Джесика Иванова.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14