Новини

Мнозинство от различни съветници в СОС искат оставката на Вяра Тодева

   
Мнозинство от различни съветници в СОС искат оставката на Вяра Тодева

Областният управител на София върна избора на състава на комисиите в Столичния общински съвет. В заповедта се казва, че извънредното заседание , което се проведе миналия четвъртък е в абсолютно нарушение на правилника, обобщи БНТ.

В мотивите се казва, че общинските съветници са били лишени от правото си да се запознаят с предложенията за председатели на комисиите в деня преди заседанието, което е задължително условие. Така изборът на практика е незаконен.

Общинските съветници от групата на "БСП за България" поискаха оставката на областния управител Вяра Тодева. Според тях тя саботира работата на Столичния общински съвет. От ГЕРБ-СДС също поискаха нейната оставка, защото според тях тя работи задкулисно в полза на кмета Терзиев и групата на ПП-ДБ-СС.

"Това което прави г-жа Тодева, която е назначена от ПП, е изпълнение на политическа поръчка, тя е поставена на тази позиция да бъде представител на държавата, а не да бъде партиен активист, а тя днес се прояви като активист на "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София", коментира Антон Хекимян, общински съветник от ГЕРБ-СДС.

От най-голямата група в общинския съвет отрекоха твърденията и приветстваха решението на Тодева. Според тях причината за върнатия избор е само и единствено незаконосъобразност.

"Нека работата по разпределяне на комисиите да протече по един нормален начин, в нормални срокове, с внасяне на предложения, с които съветниците имат време да се запознаят. С нормални преговори, а не внасяне на предложения след начало на заседанието и след като са гласували половината от тях", каза Христо Копранов, общински съветник от ПП-ДБ-СС.

От групата на "Има такъв народ" също поискаха оставката на Тодева, защото според тях решението ѝ е "политически мотивирано, но законово неиздържано":

"Заповедта, с която областният управител връща решението за избор на заместник-председатели и постоянни комисии в СОС, е в нарушение на закона. Изтъкнатият аргумент за некачване на дневния ред на интернет страницата на общината е нарушение на новоизбрания председател на СОС, за което той трябва да понесе административно наказание", пишат от ИТН в позиция до медиите.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14