Анализи

Никола Минчев: Няма имена на политици в списъка с посещавали клуба на Нотариуса

   
Никола Минчев: Няма имена на политици в списъка с посещавали клуба на Нотариуса

Няма имена на политици в списъка с магистрати, които са посещавали клуба на убития Мартин Божанов - Нотариуса. Това обяви зам.-председателят на Народното събрание Никола Минчев в предаването "Денят започва" по БНТ. 

"Виждаме, че участниците са точно тези, които са оплетени в мрежата на Нотариуса. В този частен клуб членуват именно магистрати, тоест това е една група за влияние вътре в правосъдната система. Системата, която трябва да разплете казуса е вътре в него, което означава, че тя трябва да се саморазследва", коментира той. По думите му това налага други механизми за разследване, като парламентарната комисия. 

"Важно е да има такава комисия, за да се хвърля постоянно светлина върху този казус, за да няма системата друг вариант, освен ефективно да го разглежда", смята Минчев. 

"Виждал съм списъка и ще го предоставя на колегите в комисията, ще стане публичен. Има имена на прокурори, съдии, вътре присъства името на бивш служител на ГДБОП. Вчера беше споменато, че Нотариуса е имал съдия, към когото се обръща с "Тони". Не знам имената наизуст, около 8 до 10 са. Това са имената, които ми е дал Атанас Атанасов", каза той.

"Това, което Атанасов даде като информация, включва и начина на работата. Как когато една преписка бъде разпределена, един магистрат може да не я задвижи изобщо. Или ако е дадена на магистрат, който не е част от клуба, към него се прикрепя друг, който да движи нещата", обясни Минчев. Според зам.-председателя на НС това е много плашещо, защото означава, че една преписка в прокуратурата вместо да се разследва, се държи на трупчета.

"Това не е правосъдие. Ще трябва да изслушаме широк кръг от лица в тази комисия, за да съберем детайлна информация", каза още той. 


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14