Икономика

Димитър Попов: Министър Динкова пътува като турист

   
Димитър Попов: Министър Динкова пътува като турист

Министърът на туризма Зарица Динкова пътува като турист, нищо не разбира от туризъм и затова нищо не може да направи за сектора. По тази причина не трябва да остава на поста след ротацията. Това мнение изрази в интервю пред TravelNews Димитър Попов, управител на туроператора „Пенгуин Травъл“, който води най-много датски туристи у нас, и бивш председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). „Как една среща на нашия министър с друг министър ще доведе до повече туристи. Това са сладки приказки и министърката си прави пиар. Тя си пътува като турист“, заяви той. Туристическият бранш реагираше по същия начин и за безсмислените пътувания на бившия министър на туризма по времето на ГЕРБ Николина Ангелкова, която обикаляше света и се снимаше с различни хора, включително и холивудски звезди, а дори посети и церемонията по връчването на оскарите.

Браншът го засяга какво върши Министерството на туризма и каква реклама се прави на България. Такава не виждаме, защото ако има реклама на страната, ние като туроператори в същото време можем да увеличим нашата и да се получи синергия, коментира Попов.

Цялото видео интервю с Димитър Попов може да гледате тук.

Асоциацията на планинските водачи в България – „Планини и хора“, също поиска вчера смяната на министъра на туризма Зарица Динкова при ротацията. „Министър Динкова има слаб интерес към туризма, който ние желаем с насърчаването на специализираните форми и развитието на устойчив туризъм. Затова е по-добре има нов министър след ротацията“, заяви в интервю пред TravelNews Любомир Попйорданов, председател на организацията. Той беше съветник по туризма на Кирил Петков, когато беше министър – председател. Освен това е член на „Продължаваме промяната“ и бивш депутат от партията.

Според Попйорданов в туризма не се изпълнява правителствената програма именно за развитие на устойчивия туризъм и насърчаването на специализираните форми. С отпуснатите 5 млн. лв. от министър Динкова на черноморските общини реално се подпомагат само летния туризъм и големите бизнеси. Това е извън идеите на „Продължаваме промяната“ и реално се продължава дейността от времето на ГЕРБ и бившия министър тогава Николина Ангелкова, която работеше само с големия бизнес, подчерта Любомир Попйорданов. Според него трябва да бъдат подпомагани малките общини и бизнеси за развитието на туризма. Затова и България е в дъното на дестинациите на Балканите и в Европа и все още не е възстановила своя сектор.

По думите му във всички министерства се осъществяват реформи и промени в закони. Докато Министерството на туризма няма такива, дори няма дебат за коригиране на Закона за туризма, който е остарял. Същото се отнася и за националната стратегия за развитие на туризма.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14