Шоу

Прекомерното използване на смартфони може да има пагубни ефекти върху мозъка

   
Прекомерното използване на смартфони може да има пагубни ефекти върху мозъка

 Прекомерното използване на мобилни телефони може да има пагубни ефекти върху мозъка. На това обръща специално внимание лекар от Бостън.

Адити Неруркар, известен доктор в американския щат Масачузетс, говори за негативните ефекти, които мобилните телефони могат да имат върху мозъка ни.

Daily Mail цитира подкаст, в който тя твърди, че използването на яркостта на устройството на максимално ниво и излагането на графично съдържание могат да бъдат фактори, допринасящи за стрес, тревожност и депресия, предава "Фокус".

Освен това лекарят съветва, че всеки трябва да постави някои ограничения върху използването на телефона, които са от съществено значение за поддържане на психичното здраве и благополучие. Кои са навиците, които оказват негативно влияние върху здравето, вижте по-долу.

Сърфиране в интернет късно през нощта

Д-р Неруркар обръща внимание на факта, че хората изпитват остра нужда да сърфират в интернет, да влизат често в акаунтите си в социалните мрежи, което не е съвсем здравословно, тъй като се излагат на негативна информация.

Честа проверка на телефона

Според д-р Неруркар, хората трябва да спрат да проверяват телефоните си веднага щом се събудят, тъй като този навик повишава нивата на стрес. Достъпът до телефона посред нощ също не е здравословен навик.

"Повечето от нас проверяват телефоните си 2600 пъти на ден, показва статистиката. Проучванията показват, че 62 процента от хората проверяват телефона си през първите 15 минути след като се събудят. "Почти 50 процента от тях го правят и посред нощ", посочи лекарят, който обясни, че хората трябва да ограничат използването на телефона до 20 минути на ден.

Достъп до чувствителна информация

Освен всичко друго, лекарката обясни, че достъпът до информация със силно емоционално въздействие може да причини стрес или дори травма.

"Проучванията показват, че рискът от развитие на посттравматичен стресов синдром е по-висок при достъп до сурови изображения, дори ако са заснети на хиляди километри", добави тя.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14