Свят

Алексей Навални e починал

   
Алексей Навални e починал
  NOVA

Руската служба, която отговаря за затворите, съобщи, че критикът и противник на Путин Алексей Навални е починал.

47-годишният Навални излежаваше 19-годишна присъда за "екстремизъм" в отдалечена арктическа наказателна колония при много тежки условия.

По информация на "Ройтерс" от затвора в Ямало-Ненецки автономен окръг Навални се е "почувствал зле" след разходка по-рано днес и "почти веднага е загубил съзнание". На място е бил извикан медицински екип, който само е установил смъртта му. По данни става въпрос за тромб в главата.

"Всички необходими реанимационни мерки бяха проведени, но не дадоха положителен резултат. Лекарите от спешна помощ констатираха смъртта на осъдения. Причините за смъртта се установяват", съобщи Федералната служба за изпълнение на наказанията.

Алексей Навални беше арестуван през януари 2021 г. при завръщането си в Русия от Германия, където се лекуваше след опит за отравяне. Според дисидента опитът за покушение срещу него е бил организиран от руските специални служби.

През февруари 2021 г. съдът отложи предишната присъда на Навални за лишаване от свобода за предполагаеми финансови измами. През март 2022 г. опозиционерът получава друга присъда - девет години в строго охранявана наказателна колония по обвинения в присвояване и неуважение към съда. Два месеца по-късно срещу Навални са повдигнати нови обвинения, включително за "създаване на екстремистка организация", а през октомври 2022 г. списъкът с обвинения е разширен и включва "насърчаване на тероризма" и "реабилитиране на нацизма".

През август 2023 г. московски съд призна Навални за виновен в предполагаемата "екстремистка дейност" и го осъди на общо 19 години затвор.

 


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14