Новини

Държавният секретар на САЩ Блинкен към премиера Денков и вицепремиера Габриел: България е изключителен партньор за САЩ

   
Държавният секретар на САЩ Блинкен към премиера Денков и вицепремиера Габриел: България е изключителен партньор за САЩ

България е изключителен партньор за САЩ, за Европа. Виждаме, че това се проявява всеки ден по най-различни начини.

Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, с когото се срещнаха днес в Мюнхен премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, съобщиха от правителствената информационна служба. На срещата присъстваха също министрите на финансите и отбраната Асен Василев и Тодор Тагарев. В хода на разговора, продължил по-дълго от предвиденото, беше поставен акцент върху сътрудничеството на България и САЩ в сферите на отбраната и ядрената енергетика. Отбелязан беше процесът на модернизация на българските въоръжени сили с оглед на закупената нова техника – машините „Страйкър“ и изтребителите F16 Block 70. Продължаваме да задълбочаваме интеграцията между България, Европейския съюз и НАТО, отбеляза Антъни Блинкен. Държавният секретар на САЩ специално благодари за помощта, която България оказва на Украйна, демонстрирайки по този начин лидерство, което е важно за сигурността и стабилността в целия Черноморски регион.

България е ключова страна в усилията за защита на Черноморския регион, Източния фланг на НАТО, заяви от своя страна министър-председателят акад. Николай Денков. В началото на разговора с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен премиерът изтъкна, че настоящите проблеми могат да бъдат използвани като възможности за развитие на региона и за позиционирането на България и на НАТО по начин, който ще осигури стабилност. Ние сме много ангажирани и затова сме тук с Мария Габриел - за да работим заедно там, където България принадлежи – в структурите на Европа и на НАТО, като надежден партньор, заяви акад. Денков. Министър-председателят специално благодари за подкрепата на САЩ, когато Русия спря газовите доставки за България. Бяхте там, за да ни помогнете и можем да разчитаме един на друг и в бъдеще, добави акад. Денков.

Борбата срещу дезинформацията също беше във фокуса на разговора, като бяха обсъдени възможностите за допълнителна координация на усилията в тази посока. Премиерът акад. Денков акцентира още върху развитието на коридора Юг – Север, от гръцките пристанища, през България към Румъния, Украйна, Молдова. Това са задачи, които от една страна изискват сериозни инвестиции, от друга са много важни както за икономическото, така и за отбранителното развитие на региона, категоричен беше министър-председателят. По време на срещата беше обсъдена и темата за борбата с трафика на хора и на стоки с двойна употреба.

След срещата министър-председателят акад. Николай Денков коментира пред медии световната новина за смъртта на руския опозиционер Алексей Навални.


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14