Новини

Христо Грозев: Днес Путин най-накрая уби Навални

   
Христо Грозев: Днес Путин най-накрая уби Навални

Смъртта на Алексей Навални днес в изправителната колония шокира целия свят. Следственият комитет на Русия започна разследване за причините за смъртта на опозиционера. Сътрудниците на политика заявиха, че все още не могат да потвърдят или отрекат информацията за смъртта на Навални. Адвокат Леонид Соловьов каза , че последно е посетил политика в сряда, 14 февруари, и всичко с него е наред.

Сайтът "Meduza" събира първите реакции на съобщенията за смъртта на Алексей Навални.

Владимир Зеленски, Президент на Украйна: "Явно е убит от Путин."

Едгар Ринкевич, Президент на Латвия: "Каквото и да мислите за Алексей Навални като политик, той просто беше брутално убит от Кремъл. Това е факт и това е, което трябва да знаете за истинската природа на сегашния руски режим. Моите съболезнования на семейството и приятелите."

Риши Сунак, министър-председател на Великобритания: "Това е ужасна новина. Като най-ревностен защитник на руската демокрация, Алексей Навални демонстрира невероятна смелост през целия си живот. Мислите ми са със съпругата му и народа на Русия, за които това е огромна трагедия."

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: "Всички факти около смъртта на Навални трябва да бъдат установени и „Русия трябва да отговори на сериозни въпроси".

Леонид Волков, политик, бивш началник на щаба на Навални: "Руските власти публикуваха признание, че са убили Алексей Навални в затвора. Нямаме начин да потвърдим това или да докажем, че не е вярно. Адвокатът на Навални отива при Харп."

Христо Грозев, Изследовател на Bellingcat: "Днес Путин най-накрая уби Навални."

Александър Плющев, журналист: "Каквото и да се случи в колонията, отговорността за смъртта на Алексей Навални е на Владимир Путин."

Елизавета Осетинская, основател на The Bell: "Не мога да повярвам, че пиша тези думи: „Навални е мъртъв". Много болезнено и страшно."

Тихон Дзядко, главен редактор на телевизионния канал Дожд: "Това е политическо убийство на опозиционера, което се осъществи 3 години след първия опит."

Олга Романова, журналист, ръководител на Ситинг Рус: "Това е убийство. Всеки по света трябва да разбере това. Клиентът е дал заповед за убийството на Навални преди няколко години и не е отменил поръчката. Името на клиента е Владимир Путин. Други „версии" няма и не може да има."

Андрей Захаров, журналист: "Навални не умря, той беше убит. И убиват мечтата на милиони хора да живеят в нормална държава."

Василий Полонски, журналист: "И каквото и да говорят сега, каквото и да пишат, ако е вярно, значи той – Путин – го е убил. Нямам думи. Много е болезнено, последният път, когато беше убит Орхан. Но трябва да се съберем, защото Алексей винаги ни е казвал - никога не се отказвайте и ние няма да го направим".

Кирил Набутов, журналист: "Алексей Навални почина в затвора. Можем да си представим колко различни хора в Москва въздъхнаха с облекчение. Нашите предци са го наричали „търкаляне вместо пране".

Роман Лейбов, филолог, доцент в университета в Тарту: "Нямам думи. Има омраза, но няма думи."

Борис Надеждин, политик: "Редакторите на моя щаб се свързаха с двата отдела (FSIN и Следствения комитет) - първият отговори, че „информацията се проверява двойно", вторият замълча след въпроса и малко по-късно затвори. Адвокатите и поддръжниците на Алексей все още не са предоставили допълнителна информация. Знаем само, че адвокатът е отлетял до Харп, където се намира колонията. Очакваме потвърдена информация. Моля се информацията да се окаже невярна. Алексей е един от най-талантливите и смели хора, които познавам в Русия.

Юлия Йофе, журналист: "Току-що видях Юлия Навальная снощи, която ми каза, че най-накрая е разбрала какво да каже на хората, когато питат за Алексей Навални: „Той се справя добре при лоши обстоятелства". Източници, близки до семейството, казват, че тя не е знаела. „Те го убиха днес", каза източникът.

Сергей Пархоменко, журналист: "Това убийство продължи три години, ден след ден. И така се доверява докрай. Те все пак убиха Алексей, защото знаеха, че той никога няма да остави тези убийци сами, никога няма да се откаже от каузата си. Той разбираше тази борба като въпрос, като дълг, казваше, сега имам такава работа. Той си свърши работата до последно. За Путин, който започна война, уби стотици хиляди хора, съсипа съдбата на милиони семейства, това не е трудно. Поредното убийство, просто кост на сметалото, която хвърля от дясно на ляво. И той уби Навални ден след ден, хладнокръвно."

Александър Баунов, Старши сътрудник във Фондация Карнеги за международен мир: "Даден е окончателен отговор на въпроса трябвало ли е Навални да се върне в Русия, за да остане не изгнаник, а политик. Напусна един, върна се в друг и умря в третия, където политически перспективи по принцип липсват. Има само светци. Въпреки това, дори в предишната версия те се опитаха да го убият, да не говорим за новата."

Ева Меркачева, правозащитник: "Вярвам, че това определено може да доведе до безкрайни пътувания до наказателната килия. Тоест той е бил там веднъж, два пъти, три пъти и броят на престоя в наказателната килия просто се е увеличил с десетки. Наказателната килия е с много трудни условия на живот Човек там най-често замръзва, най-често гладува всъщност. Ето защо са установени строги изисквания, че не може да се предписва за повече от определен брой дни. Но нямаше ограничения за броя на помещенията в наказателната килия. Тоест свършва един срок, поставят човек в отряд, веднага го викат на нова комисия, казват, че има ново нарушение, и същия ден го връщат обратно в наказателната килия. Това е чудовищно, разбирате ли?"

Леонид Парфенов, журналист: "Това е политическо убийство."

Катерина Гордеева, журналист: "Алексей Навални е най-яркият, най-последователният и най-популярният противник на Путин в страната. Той беше преследван, преследван, убиван, затварян и накрая изпратен в най-непоносимия и далечен затвор. Където продължиха да мъчат, мъчат и убиват. Но той намери смелостта да пише валентинки на жена си, нежни писма на децата си, забавни писма на другарите си и да спори с опонентите си. Той беше жив, което вбеси всички живи мъртви. В крайна сметка Навални беше последната надежда за мнозина, който беше убит днес. Огромни съболезнования на семейството и близките. И на всички ни.

Олег Орлов, съпредседател на Мемориал, правозащитник: "Просто трябва да осъзная това. Това е толкова ужасна новина, трагедия за всички нас, за цяла Русия. Нямам думи, още нищо не мога да кажа, просто съм шокиран от тази новина."

Дмитрий Гудков, бивш депутат от Държавната дума: "Не мога да повярвам. Но ако всичко се потвърди, тогава смъртта на Алексей е убийство. Организирано от Путин. Дори Алексей да умре от „естествени" причини, те са причинени от неговото отравяне и по-нататъшни мъчения в затвора. Кръвта е по Путин. Още един в допълнение към стотиците хиляди убити - също от него - във войната. Разбира се, той не е единственият убиец - но всичките му поддръжници, всички тези Патрушеви, Бастрикини и по-нататък, до последния тъмничар. И все пак – страшно и важно. Днес вратите към смъртното наказание за политическите затворници са отворени. И след това - за всички. Много съжалявам за семейството, близките и приятелите на Алексей, но дълбоко в сърцето си все още отказвам да повярвам. Какъв кошмар!"

Михаил Ходорковски, бизнесмен: "Според официалната информация на Федералната служба за изпълнение на наказанията Алексей Навални е починал днес в колония. Ако това е вярно, тогава, независимо от формалната причина, отговорност за преждевременната смърт носи лично Владимир Путин, който първо е разрешил отравянето на Алексей, а след това го е вкарал в затвора. Дълбоки съболезнования на семейството и близките на Алексей."

Лев Шлосберг, политик: "Смъртта на Алексей Навални е планирано политическо убийство и трябва да се разследва като посегателство върху живота на държавна или обществена личност, извършено с цел прекратяване на неговата държавна или друга политическа дейност или от отмъщение за такава дейност (чл. 277 от Наказателния кодекс на Руската федерация), което се наказва с лишаване от свобода за срок от дванадесет до двадесет години с ограничение на свободата до две години или доживотен затвор, или смъртно наказание. Това е голям личен шок за руските граждани. Моите съболезнования на семейството, всички роднини и приятели на Алексей Навални. Когато справедливостта се върне в Русия, убийците ще бъдат идентифицирани и наказани."

Светлана Тихановская, бивш кандидат за президент на Беларус: "Днес в интернет се появи новина за смъртта на Алексей Навални в руска колония. Тази смърт е още едно доказателство, че за диктаторите човешкият живот няма стойност. Режимът на Путин, подобно на режима на Лукашенко, в стремежа си да запази властта, се отървава от опонентите си по всякакъв начин. Алексей, подобно на много беларуски политически затворници, многократно е изпращан в наказателна килия. Това беше направено за 27-и път през февруари. Всички видяхме на снимката как тези условия на задържане се отразиха на състоянието му. Ето защо не се съмнявам, че Навални беше целенасочено убит от режима на Путин. Отлично разбирам как тази новина разболява сърцата на всички, чиито близки сега са в затвора. Юлия Навальная и децата й и Алексей днес получиха най-ужасната новина, че се страхуваме да получим за хиляди наши близки. Изказвам искрените си съболезнования на семейството, близките и колегите на Алексей Навални. Сърцето ми е с теб днес."

Ян Липавски, шеф на чешкото външно министерство: "По същия начин, по който Русия се държи във външната политика, тя се държи и спрямо своите граждани. Тя се превърна в жестока държава, която убива хора, които мечтаят за по-добро бъдеще, като Немцов или Навални, който сега е в затвора."


Анкета

Вярвате ли, че ще се стигне до ротация?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14